Eppo Bruins van de ChristenUnie
Eppo Bruins, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie

BINNENLAND – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil niet dat Lelystad Airport dient als wisselgeld voor het terugbrengen van het aantal nachtvluchten op Schiphol. De motie daarover van Eppo Bruins van coalitiepartij ChristenUnie werd op de avond voor het zomerreces met 97 stemmen aangenomen. VVD, CDA en Forum voor Democratie stemden tegen.

Eén van de voorwaarden die het kabinet stelt aan overheidssteun voor KLM is het terugbrengen van het aantal nachtvluchten op Schiphol zodat omwonenden minder hinder ondervinden. Zo op het eerste gezicht een loffelijk streven, maar minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat verbond daar wel de voorwaarde aan dat Lelystad Airport open moet. Zowel politici als actiegroepen, waaronder HoogOverijssel, waren ronduit verbaasd over deze constructie.

Tijdens het Kamerdebat van afgelopen woensdag erkende de minister dat er weliswaar geen direct verband is, “maar met Lelystad Airport wordt reductie makkelijker”. Overigens bevestigt de motie dat de uitbreiding van de Flevolandse luchthaven om aparte besluitvorming in de Tweede Kamer vraagt.