DEDEMSVAART - Op het kalkoventerrein van de Historische Vereniging Avereest in Dedemsvaart wordt hard gewerkt aan de bouw van een replica van een traditionele plaggenhut. De hut, die naar verwachting in juli 2024 klaar is, zal een tastbare herinnering zijn aan de tijd dat Dedemsvaart een belangrijk veenafgravingsgebied was.

De bouw van de plaggenhut is een lang gekoesterde wens van de vereniging. "Al twee jaar waren we bezig met de vergunning", zegt voorzitter Rudi Bults. "Maar nu de werkzaamheden eindelijk van start zijn gegaan, gaat het allemaal heel snel." De plaggenhut wordt gebouwd volgens de oude technieken. Hiervoor hebben de bouwers een plaggenhut in Nieuw-Balinge bestudeerd, die een kopie is van een origineel exemplaar. De boomstammen en heideplaggen voor de bouw zijn geleverd door Staatsbosbeheer.

Elke donderdag en vrijdag zijn vrijwilligers van de vereniging druk bezig met de bouw. "We werken met veel plezier aan dit project", zegt secretaris Wim Sekeris. "Het is belangrijk om de herinnering aan ons verleden levend te houden."De plaggenhut zal niet alleen een toeristische attractie zijn, maar ook worden gebruikt voor educatieve doeleinden. Scholen kunnen er bijvoorbeeld terecht voor lessen over de geschiedenis van de veenafgraving in Dedemsvaart. De Historische Vereniging Avereest viert in juli haar 40-jarig bestaan. De opening van de plaggenhut is een van de hoogtepunten van de festiviteiten. Foto's: Vechtdal/Media

p1080432p1080433p1080435p1080436p1080438

Vrijwilligers van de Historische Vereniging Avereest werken hard aan de bouw van een replica van een plaggenhut in Dedemsvaart.