AMSTERDAM /HARDENBERG - De man die deze week werd aangehouden voor het vernielen van beeldschermen in een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is een Palestijnse asielzoeker uit Hardenberg. Hij ontkent de beschuldigingen en beweert dat hij onterecht is uitgekozen, aldus zijn advocaat Ronald Bakker.

De politie baseert zich op camerabeelden waarop te zien is dat enkele in het zwart geklede personen met gezichtsbedekking vernielingen aanrichten in een UvA-gebouw op de Roeterseilandcampus. Uit een analyse van de beelden door NOS en Nieuwsuur blijkt dat de verdachte, die later die avond op de Dam werd aangehouden, herkenbaar is aan zijn postuur en kleding.De 35-jarige activist is geboren in Jordanië en kwam vorig jaar naar Nederland, waar zijn asielprocedure nog loopt. Hij staat geregistreerd in een asielzoekerscentrum in Hardenberg.

Volgens zijn advocaat voelt hij zich door zijn Palestijnse afkomst betrokken bij het studentenprotest en was hij vaak op de UvA om "voorlichting te geven". Hoewel hij bij eerdere demonstraties op de UvA aanwezig was en maandag inderdaad in het zwart gekleed was, ontkent hij betrokken te zijn bij de vernielingen. Een groep die zichzelf het 'zwarte blok' noemt, heeft eerder deze week de verantwoordelijkheid voor de vernielingen opgeëist, maar hun exacte identiteit en relatie met de UvA blijft onduidelijk. Bron: NOS

20231009 103217