Oud minister van gehandicaptenzaken Rick Brink overleden

HARDENBERG - Rick Brink uit Hardenberg, fractievoorzitter van het CDA in Provinciale Staten, is gisteren plotseling overleden. Dat heeft een woordvoerder van CDA Overijssel bevestigd.

Volgens de woordvoerder van de partij komt het CDA later nog met een verklaring. Rick Brink is 38 jaar geworden.

Statenverkiezingen

Brink was bij de laatste provinciale verkiezingen lijsttrekker van het CDA. Door de opmars van BBB verloor het CDA, tot dan de grootste in Overijssel, de helft van de Statenzetels. In een reactie gaf hij toen aan de band met de achterban weer te willen herstellen.

Hij verwierf landelijke bekendheid in zijn rol als minister van Gehandicaptenzaken. De niet officiële ministerspost was een initiatief van KRO-NCRV. Brink, die vanwege een lichamelijke beperking aan een rolstoel gebonden was, werd verkozen in een live-uitzending van KRO-NCRV. Hij kreeg de meeste stemmen en werd door presentatrice Lucille Werner officieel beëdigd.

Brink, op dat moment al jaren politiek actief en fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Hardenberg, voerde wekenlang een heuse campagne om de eerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland te kunnen worden.

Aandacht voor sportverenigingen

Recent vroeg Brink op de site van CDA Overijssel nog aandacht voor tientallen Overijsselse sportverenigingen die in problemen dreigen te komen omdat ze veel geld hebben gestoken in het verduurzamen van hun accommodatie. Hij vroeg Gedeputeerde Staten of die bereid zijn om de sportclubs te ondersteunen, zodat hun voortbestaan gewaarborgd is en de duurzaamheidsdoelstellingen worden gehaald. Zelf was hij vrijwilliger bij HHC Hardenberg.

Zaterdagochtend sprak Brink nog bij de Oelemölle in zijn Hardenberg, in het kader van Nationale Molendag. Na het totaal onverwachte overlijden van Brink is de molen aan het eind van de dag in rouwstand gezet.

Eerste reacties

Het landelijk bestuur van het CDA reageert via X geschokt op het overlijden van de Hardenberger.

Ook partijleider Henri Bontenbal reageert op het overlijden van Brink, die hij een echte volksvertegenwoordiger noemt die in Hardenberg en Overijssel voor veel mensen het verschil heeft gemaakt.

Caroline van der Plas van BBB deelt op X een foto waarop te zien is hoe Rick Brink vanmorgen nog actief was in Hardenberg. Ze roemt de CDA-er voor wat hij betekend heeft voor veel mensen en gehandicapten in het bijzonder.

  • Bron: RTV Oost