Foto is ter illustratie (foto: De Limburger)

OMMEN – De dode eenden en meerkoeten die in een vijver in de Ommer wijk Dante werden gevonden, blijken inderdaad het loodje hebben gelegd door botulisme. Dat bevestigt Martin Hilferink van het waterschap Vechtstromen. Het gaat om de zogenoemde c-variant die niet gevaarlijk is voor mensen, maar wel voor dieren waaronder honden.

De dode watervogels werden vorige week zondag aangetroffen in de meest zuidelijke vijver in de wijk. Bij de vijver staan waarschuwingsborden. Botulisme is een vergiftiging die dodelijk is voor watervogels en vissen en gevaarlijk voor mensen en huisdieren. Het kan onder meer diarree en verlammingsverschijnselen veroorzaken. Hondenbezitters wordt geadviseerd hun dier niet uit de vijver te laten drinken. Wie in of rond de waterpartijen in de wijk dode vogels aantreft wordt gevraagd dit direct door te geven aan het waterschap Vechtstromen. Dat kan via telefoonnummer 088 220 33 33.

Om de situatie beheersbaar te houden voert het waterschap voortdurend vers water aan zodat de temperatuur omlaag gaat en de toxinen worden verdund. In onderstaand filmpje vertelt ecoloog Jeannette van Schaik over botulisme. Wat is het, wat zijn de kenmerken en hoe gaat waterschap Vechtstromen hiermee om?