Bevrijdingsvuur in Hardenberg

WAGENINGEN-HARDENBERG -  In de nacht van 4 op 5 mei komen lopers vanuit het hele land naar Wageningen, Stad der Bevrijding, om het Bevrijdingsvuur op te halen. Vervolgens brengen deze loopgroepen het vuur naar meer dan 80 gemeenten in Nederland! Afgelopen jaar deden er zo’n 1750 lopers mee, dit jaar hebben maar liefst 2500 lopers het vuur weg gebracht. Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren & koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei. Het vuur wordt ontstoken bij het bekende Hotel de Wereld, waar in 1945 de capitulatie werd getekend.

Uit Hardenberg deden de Vechtdallopers voor de 3de keer mee. Met vier busjes van elk zes personen, werd er regelmatig gewisseld van hardlopen en fietsen. Twee fietsen voor en de lopers er achter. De lopers hadden genoten, al was het weer in Wageningen bij de start niet best. Rob Somsen had net nieuwe schoenen. "Die waren door en door nat. Ze waren net nieuw. Voor de rest was het prima te doen en het weer klaarde ook op." Wethouder Werner ten Kate was naar de markt gekomen om de lopers te verwelkomen. Erik Volkers zorgde voor gezelligheid met muziek, en de vele familieleden en kennissen zorgden voor een sfeervol geheel. Na 135 km werd het vuur door wethouder Werner ten Cate en Jan Broekroelofs ontstoken. Volgend jaar is 80 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en dan doen de Vechtdallopers weer mee. Volgens Geke Tempelman was het onderweg heel gezellig. "Het geeft toch wel veel saamhorigheid."
Nadat alles zich had verzameld bij Schottert in Oud-Bergentheim liep het hele team de laatste 7 km naar het centrum van Hardenberg, waar ze onder begeleiding van de politie net voor 15 uur binnen kwamen. Nu met het zonnetje en niet zoals vorig jaar in de stromende regen.

  • Bron: Bart Nijstad