Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt wil lijsttrekker van het CDA worden.

BINNENLAND (door: Donald Harpenslager) – In navolging van Mona Keijzer, Hugo de Jonge en collega Tweede Kamerlid Martijn van Helvert wil ook Pieter Omtzigt uit Enschede lijsttrekker van het CDA worden. De kandidatuur van Omtzigt die al 17 jaar in de Tweede Kamer zit, komt voor veel mensen als een verrassing. Maurits von Martels uit Dalfsen heeft geen moment overwogen zich te kandideren als lijsttrekker. “Ik ken mijn kwaliteiten en die schieten toch wel tekort ten opzichte van de kandidaten die zich beschikbaar hebben gesteld. Laat ik me nou maar ontwikkelen tot een goed Tweede Kamerlid”, aldus de parttime melkveehouder. Hij vermoedt dat het een spannende strijd wordt tussen het viertal en dat Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt aardig aan elkaar zijn gewaagd.

Omtzigt stelt zich niet kandidaat omdat hij de anderen niet goed genoeg vindt, maar omdat hij zelf ideeën heeft over wat er met Nederland moet gebeuren. ”Ik wil lijsttrekker worden om ervoor te zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom. Daarom heb ik me bijvoorbeeld vastgebeten in de verschrikkelijke manier waarop de Belastingdienst mensen met kinderopvangtoeslag behandelde. Dat mag niet meer gebeuren”, aldus Omtzigt tegen RTL. Over zijn kandidatuur is hij niet over één nacht ijs gegaan. “Ik heb er dit weekend lang met mijn echtgenote over gesproken. Dat is ook nodig want we wonen in Enschede, hebben vier kinderen, dus het is best een keuze. Na dat gesprek heb ik besloten me kandidaat te stellen.”

Op papier lijkt Omtzigt weinig in de melk te brokkelen te hebben, maar hij heeft een trouwe achterban die niet is vergeten wat hij in 17 jaar Kamerlidmaatschap voor elkaar heeft gekregen. Hij is vol van vertrouwen. “Het mooie van een verkiezing in een democratisch land is dat je van tevoren niet weet wie er wint. Het is helemaal aan de leden. Ik heb me kandidaat gesteld en zij mogen kiezen.” Dat vertrouwen heeft hij gemeen met zijn collega Maurits von Martels. Die stond in 2017 op plek 44 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer en kwam met ruim 21.000 voorkeursstemmen in het parlement. Omtzigt stond op nummer 4 en kreeg ruim 97.000 stemmen.

De CDA-leden kunnen van maandag 6 tot donderdag 9 juli hun stem uitbrengen. Op de laatste dag wordt de nieuwe lijsttrekker bekend gemaakt.