Eerder stoppen met zwaar werk

REGIO - Als je zwaar werk doet, moet je eerder kunnen stoppen met werken. Daarom is het van cruciaal belang dat de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) blijft bestaan en verbeterd wordt. Het kan niet zo zijn dat met het opschuiven van de pensioenleeftijd mensen die lang een fysiek of een mentaal zwaar beroep hebben gehad, de dupe zijn. 

Wat is er aan de hand

In het pensioenakkoord van 2019 is afgesproken dat er een regeling zou komen voor mensen met zwaar werk. Er is nu een tijdelijke regeling die het mogelijk maakt voor mensen met zwaar werk tot drie jaar eerder kunnen stoppen met werken. Zij krijgen dan van de werkgever een bedrag ter hoogte van een AOW-uitkering en daar hoeft de werkgever geen boete over te betalen. Deze regeling loopt tot eind 2025. Samen met de andere vakbonden heeft de FNV met de werkgevers gesproken over het verbeteren en structureel maken van de regeling, maar de gesprekken met de werkgevers zijn geklapt.

Wat wil de FNV

  • en permanente regeling: geef iedereen perspectief op eerder stoppen met werken. Zwaar werk zal er altijd zijn. Of je nu drie, tien of twintig jaar voor je AOW-leeftijd zit, als je zwaar werk doet, moet je er vanuit kunnen gaan dat jij in de toekomst gebruik kunt maken van de regeling.
  • Verhoog het boetevrije bedrag: uit cijfers blijkt dat het voor veel mensen financieel niet haalbaar is om aan de regeling deel te nemen. Een bedrag ter hoogte van een AOW-uitkering is vaak niet genoeg om van rond te komen. Geld uit de pensioenpot halen om dit bedrag aan te vullen, betekent levenslang een lager pensioen. Dat is dus ook een dure oplossing. Bovendien wordt er tot aan hun AOW-leeftijd ook geen pensioenpremie meer betaald als ze eerder stoppen met werken.  Dit betekent dat ze later een lagere pensioenuitkering hebben. Al met al dus reden genoeg om het boetevrij uit te keren bedrag te verhogen.
  • Laat cao-partijen bepalen wat zwaar werk is: de regeling is bedoeld voor mensen met zwaar werk. Dat kan fysiek zwaar werk zijn, of mentaal zwaar werk. Denk bijvoorbeeld ook aan nachtwerk. Werkgevers en vakbonden weten het beste waar zwaar werk gedaan wordt in een bedrijf of een sector. Laat die dan samen bepalen wie er voor de regeling in aanmerking komen. Dat kan het beste aan de cao-tafel.
    Samen met onze leden maakt de FNV zich sterk voor een goede regeling voor mensen met zwaar werk. Ook in de toekomst zal er zwaar werk zijn. Dus het is niet meer dan fatsoenlijk om voor alle mensen met zwaar werk een goede regeling af te spreken. Veel werkgevers zien ook de noodzaak voor een goede regeling, maar de grote werkgeversorganisaties willen nog niet.
  • Bron: Bart Nijstad