Natuurlijk Heidepark in Lemelerveld krijgt een financiële bijdrage

LEMELERVELD - Het college van de gemeente Dalfsen stelt aan de gemeenteraad voor om stichting Natuurlijk Heidepark in Lemelerveld financiële ondersteuning te geven voor de optimalisatie en borging van de waterkwaliteit en het onderhoud van het park. Het college kent een jaarlijkse bijdrage van 6.000 euro toe voor het bomenonderhoud in en rondom het park en verstrekt ook een incidentele bijdrage van 50.000 euro om de kwaliteit van het water van het natuurbad te verbeteren en borgen. Zo hoopt de gemeente positief bij te dragen aan het zwemmen, spelen en klimmen op dit mooie park in haar gemeente.

Sinds 2014 is de stichting Natuurlijk Heidepark actief met het beheer en onderhoud van het park. Natuurlijk Heidepark is een natuurlijke plek in Lemelerveld om te zwemmen, spelen en klimmen. Dit is door de jaren heen altijd in goed overleg met de gemeente op deze wijze gedaan. In 2016 gaf de gemeente aan de (exploitatie)subsidie te willen afbouwen de laatste subsidie is in 2019 verstrekt door de gemeente Dalfsen. Om de exploitatie zelfstandig te kunnen voeren, nam de stichting in 2021 vervolgens het initiatief tot de realisatie van een klimbos en kabouterpad.

Wethouder Uitslag: ‘Samen voerden we vele gesprekken om dit mooie natuurpark met diverse activiteiten voor Lemelervelders en recreanten te ondersteunen. De inzet van de organisatie, maar ook hun creativiteit en ondernemerschap verdiend waardering, vind het college. Daar sta ik ook achter, dus die complimenten geef ik graag aan hen door.’

Waterkwaliteit

Door het veranderende klimaat komt er steeds meer bij kijken om de waterkwaliteit op orde te houden. Om de waterkwaliteit te verbeteren en borgen, is een investering nodig. Voor het natuurbad is er een behandelplan opgesteld voor de komende jaren en er wordt een installatie geplaatst die zorgt voor de ontijzering van het water. Het college stelt voor incidenteel 50.000 euro daarvoor beschikbaar te stellen.

Boomonderhoud

Sinds de komst van dat klimbos worden de bomen die hier onderdeel vanuit maken door de stichting zelf onderhouden en beheerd. Naast deze bomen zijn er nog andere bomen die onderhouden dienen te worden. Dit onderhoud werd gedaan door de gemeente. Doordat er een hek om het Heidepark is geplaatst, is het minder eenvoudig voor de gemeente om onderhoud te doen. Daarom is overeengekomen dat de organisatie ook het beheer van deze bomen op zich neemt. De gemeente stelt hier een vergoeding van 6.000 euro per jaar voor beschikbaar.

  • Bron: Gemeente Dalfsen