MIDDEN - GRONINGEN / DALFSEN  - Erica van Lente burgemeester van Dalfsen sinds 14 januari 2019 wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Midden-Groningen (61.450 inwoners). De gemeenteraad heeft dit op dinsdag 23 april jl. in een extra raadsvergadering op voorstel van de vertrouwenscommissie besloten.

De gemeenteraad van Midden-Groningen denkt in Erica van Lente een uitstekende opvolger gevonden te hebben voor de huidige burgemeester Adriaan Hoogendoorn. Erica is vanaf 2019 burgemeester in Dalfsen. Daarvoor is zij waarnemend burgemeester geweest in Bedum en heeft diverse bestuurlijke functies vervuld. Zij studeerde Romaanse Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Erica is in 2023 uitgeroepen tot beste bestuurder van kleine gemeenten (tot 35.000 inwoners).

Erica heeft zich doen kennen als een energieke en gedreven persoonlijkheid. Ze heeft veel energie, is graag onder de mensen en is krachtdadig. Ze is ambitieus, brengt nieuw elan en kan daarin voor Midden-Groningen veel betekenen in de verdere ontwikkeling van de gemeente. Ze is in haar ambitie gericht op het samenwerken met anderen en verliest haar koers daarbij niet uit het oog. In de profielschets vroeg Midden-Groningen om een stevige bestuurder en iemand die gericht is op regionale samenwerking. Daarbij is de ingezette lijn van het bevorderen van de veiligheid in de gemeente volgens de vertrouwenscommissie, gezien haar ervaringen, ook bij haar in goede handen. Kortom: in haar denkt de gemeenteraad een goede burgemeester voor de toekomstige jaren van Midden-Groningen te hebben gevonden staat in een persbericht van de gemeente Midden-Groningen.

De vertrouwenscommissie heeft in de afgelopen maanden de raadsvoordracht voorbereid op basis van de op 23 november 2024 vastgestelde profielschets. Deze profielschets is samen met de bevolking van Midden-Groningen opgesteld.

Met de voordracht van Erica van Lente door de gemeenteraad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Op grond van de aanbeveling van de gemeenteraad doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht, waarna bij Koninklijk Besluit tot benoeming wordt besloten. Zodra de Koning het besluit heeft ondertekend, is de benoeming definitief en is de nieuwe burgemeester in functie. Zo snel mogelijk daarna legt de burgemeester de eed of belofte af in handen van de commissaris van de Koning in een vergadering van de gemeenteraad. Dit is naar verwachting op dinsdag 9 juli 2024 aldus een nieuwsbericht van de gemeente Midden - Groningen.

‘Een mooie volgende stap’

Erica van Lente is nu ruim vijf jaar burgemeester van Dalfsen: “Een prachtige tijd met mooie samenwerkingen, goede gesprekken met inwoners en mooie initiatieven die maken dat het goed wonen, leven en werken in Dalfsen is. Ik ben dankbaar en trots dat ik daar een bijdrage aan mocht leveren. En ook al zal ik Dalfsen enorm missen, het is ook tijd voor een volgende stap,’ licht Erica van Lente haar voordracht toe. ‘Midden-Groningen is voor mij een uitdagende gemeente om een volgende stap te zetten als burgemeester.’

De gemeente Dalfsen neemt in de zomer afscheid van Erica van Lente.

erica van lente