Burgemeester bezoekt boeren in het Vechtdal

OMMEN - Veel boeren zitten met de handen in het haar wegens het huidige beleid van de overheid. Het heeft verstrekkende gevolgen voor het kunnen blijven runnen van een boerenbedrijf. Burgemeester van Ommen, Hans Vroomen, bezocht diverse boeren in het Vechtdal omdat hij wil weten wat er leeft en wat de impact is van de mestwetgeving. Ook melkveehouderij Wermink deed hij aan. Gerrit Wermink ontving hem hartelijk en nodigde hem uit voor een 'bakkie koffie'.

Kunstmest

De burgemeester vroeg hem wat het boeren van tegenwoordig met hem deed. Gerrit vertelde dat hij er mee opstaat en ermee naar bed gaat. Hij teert enorm in op zijn lopende rekening. Dierlijke mest van eigen bedrijf mag hij nauwelijks uitrijden en moet hij tegen hoge kosten afvoeren, en hij moet extra kunstmest aanvoeren om nog enigzins iets te kunnen verbouwen. En kunstmest (voor de productie hiervan is ook nog eens enorm veel gas nodig) is van een hele andere kwaliteit. Gerrit vergelijkt het met benzine op een vuur gieten; een explosie voor de grond, en daarna is alles weg. 'Kunstmest is slecht voor het drinkwater. Het zakt sneller weg. Eigen natuurlijke mest blijft veel langer hangen en is betere voeding voor het bodemleven en de planten. Alles zit erin. Alle mineralen en grondstoffen die goed zijn voor de grond. Het is een onlogische manier van werken.' En het kost hem ook nog eens een vermogen.

Social media

Gerrit heeft veel aan contacten op social media. Op X heeft hij bijna 10.000 volgers. Hier heeft hij nieuwe mensen ontmoet, die er hetzelfde instaan. Dit sterkt hem. Burgemeester Vroomen zegt dat hij niet het landelijke beleid kan aanpassen, maar hij kan wel het verhaal van de boeren aanhoren. Hij is alleen gekomen, in plaats van samen met de wethouder. 'Anders wordt het zo'n politiek verhaal.' Natuurlijk stapte Hans Vroomen nog even achter het stuur van één van de glimmende trekkers voor een ritje. 'En zijn witte blouse is wit gebleven!' aldus Gerrit Wermink op X.

glb0evpwqaaqngc.jpeg

  • Bron: Naomi Wichink