Hoe ongezond is vapen nu echt?

LANDELIJK - Dat roken heel slecht voor de gezondheid is, weten we. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het roken van een e-sigaret, ofwel vapen, ook heel ongezond en zeer verslavend is. Eén vape bevat vaak meer nicotine dan een heel pakje sigaretten. En dat terwijl vapen momenteel heel populair onder jongeren is. Longartsen maken zich ernstige zorgen daarover en trekken aan de bel.

In een elektronische sigaret wordt vloeistof met een smaakje verdampt. Tijdens het vapen inhaleert de gebruiker deze damp. De tabaksindustrie heeft vapen populair onder jongeren gemaakt door e-sigaretten met leuke kleurtjes en smaken op de markt te brengen. Daardoor is het idee ontstaan dat vapen onschuldig is. Vapen is niet alleen heel ongezond maar ook zeer verslavend. En het kan een opstapje zijn om echt te gaan roken. Dat blijkt ook uit onderzoek: ongeveer tien procent van de jongeren rookt maandelijks een e-sigaret. Maar liefst 69% van die vapende jongeren rookt ook elke maand een gewone sigaret. Volgens longartsen is daar een logische verklaring voor: in een e-sigaret zit, net als in een gewone sigaret, de verslavende stof nicotine.

Wat artsen wel vertellen en de tabaksindustrie niet, want die willen er aan verdienen. Meestal krijg je door te vapen nicotine binnen. Nicotine is heel ongezond en kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Wist je dat je al binnen drie dagen verslaafd kunt raken? Ook in de damp van elke vape zitten schadelijke stoffen. Vapen is dus slecht voor je gezondheid.

1. Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten.
2. Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar.
3. Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen.
4. Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken.

  • Bron: Bart Nijstad