Foto: Tonny Boerkamp

OMMEN – Woensdagochtend 1 mei verzorgt Landschap Overijssel in samenwerking met Natuurcamping de Lemeler Esch een prachtige ochtendwandeling in dit bijzondere gebied. Tijdens deze wandeling zie je al het moois dat de Lemelerberg rijk is. Ontdek dit prachtige gebied met veel heide, hoogteverschillen, vergezichten en het leefgebied van de Veluwse heideschapen. Onderweg krijg je van een natuurgids uitleg over het ontstaan van de Lemelerberg en over de prachtige flora en fauna. Na de wandeling staat een smaakvolle lunch voor klaar. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur.

Lemelerberg

Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat. De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals de boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. In het gebied zijn de afgelopen jaren Natura2000 werkzaamheden uitgevoerd. Op verschillende plekken heeft bos plaatsgemaakt voor een afwisselend heidelandschap met jeneverbes, bomen, hakhout en stuifzand. Heide is bovendien goed voor insecten, zoals graafbijen en vlinders. Maar ook vogels als de veldleeuwerik en nachtzwaluw.

Arrangement

Om 09.30 uur ontvangst met koffie/cappuccino/thee en een plak huisgemaakte boscake. Daarna ga je op pad met onze natuurgids en bij terugkomst staat er een smaakvolle lunch, bestaande uit een kop verse soep van de dag, focaccia tosti met ham, kaas, tomatensalsa en salade voor je klaar. En één drankje naar keuze. Je kunt kiezen uit diverse frisdranken, koffie/thee, ranja of een sapje. Kinderen kunnen kiezen uit American pancakes met stroop en poedersuiker of een tosti ham/kaas. Donateurs betalen op vertoon van de donateurspas voor de wandeling met lunch € 19,50 p.p en voor kinderen tot en met 12 jaar € 12,50 p.p. Niet-leden betalen voor de wandeling met lunch € 24,50 p.p. en kinderen € 15,50 p.p. Uiteraard is het ook mogelijk om mee te wandelen zonder arrangement, de wandeling start dan om 10.00 uur.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Heb je een goede verrekijker, neem deze dan mee.

  • Bron: persbericht Landschap Overijssel