Dalfsenaren gaan buiten hun bubbel

DALFSEN - Hoger inkomen Dalfsenaren gaan vaker buiten hun bubbel dan lage inkomen gezinnen in de gemeente. Het Sociaal en Cultureel Plan Bureau kwam afgelopen vrijdag met een rapport waarin werd gemeten hoe divers de contacten waren van de meest rijkste en armste inkomens per gemeente. Het rapport melde dat er een afname was van Dalfsenaren die in zijn eigen hoge inkomen bubbel bleef. Daarentegen bleef de lage inkomens huishoudens vaker in hun eigen gemeenschappen.

Eenzijdige leefwereld

De gemeente Dalfsen heeft volgens het SCP een afname in gemeenschap contacten van armere en rijkere inkomens. Volgens het rapport is er tussen de 5-10% toename aan een “eenzijdig leefwereld,” onder de 20% laagste inkomens. Wat inhoudt dat men weinig contact heeft met mensen van een gemiddeld of hoger inkomen. Daarentegen heeft de top 20% inkomens in Dalfsen een 0-5% afname, wat betekent dat hogere inkomens meer contact hebben met midden en lagere inkomens, vergeleken met vorige jaren.

In de grote steden, Rotterdam en Amsterdam, heeft de lagere inkomen gezinnen meer contact met mensen buiten hun inkomensbubbel. Daarentegen heeft Brabant en oost Nederland een afname van juist rijke mensen in hun eigen bubbel. In de randstad is er een toename van rijke mensen die alleen rijke mensen tegenkomen, maar in de provincies is er een afname van rijke mensen die alleen hun eigen soort zoeken.

In Kleinschalige gemeentes zoals Dalfsen is de groei van een “eenzijdig leven” het kleinst onder de hoge inkomens. In welvarende gemeentes, waar contact tussen arm en rijk altijd al kleiner was, is er een groei van eenzijdigheid.

Ook was op te vallen dat er nauwelijks verschil was tussen hoe sterk de familiebanden waren tussen Nederlanders met een Arabische achtergrond, in de top 20% inkomens, en de laagste 20% inkomen families met een Arabische achtergrond.

RTV Vechtdal had dit rapport, met een paar vragen, gemeld aan de lokale politieke partijen van Dalfsen maar daar is geen antwoord op gegeven.

  • Bron: Art de Ruiter