Annet Schoorlemmer

LEMELERVELD - Negenenzeventig jaar geleden werd Lemelerveld op 10 april1945 bevrijd. Dit werd op woensdagmorgen 10 april 2024 herdacht door leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen in Lemelerveld: KC Heidepark, de Regenboog en de Sprankel. Dit gebeurde bij het herdenkingsmonument aan de Kerkstraat.

Tijdens deze herdenking las een leerling, Anieck van KC Heidepark, het verhaal voor van haar overgroot oma, die in 1930 geboren werd en de oorlog dus bewust had meegemaakt. Ook droegen van elke basisschool 2 leerlingen een zelfgemaakt gedicht voor. Dat waren: Koen en Lizzie van KC Heidepark, Nora en Linde van de Sprankel en Niek en Rianna van de Regenboog.

Daarna werd er een mooi boeket, gemaakt en deels geschonken door Wispels, door Leroy van de Sprankel en Romée van KC Heidepark bij het monument neergelegd. Hierop volgde een minuut stilte. En tot slot werd het Wilhelmus gezongen. Na het Wilhelmus mochten de leerlingen langs het monument lopen en werd de herdenking beëindigd. Het was mooi om te zien hoe de leerlingen de herdenking beleefden.

De leerkrachten van de basisscholen vinden het belangrijk dat de kinderen op de hoogte zijn wat er tijdens de oorlog in Lemelerveld gebeurd is. Op deze manier werden de kinderen hier helemaal bij betrokken.

herdenking-bevrijding-lveld-4-1024x765.jpg

Foto’s en tekst: Annet Schoorlemmer

  • Bron: Sukerbiet.nl