Vlag en bloemen bij de gedenkplaquette aan de Stationsweg 24.

OMMEN - Met bloemlegging bij de gedenkplaquette in Ommen en op de begraafplaats in Holten zijn zaterdag de twee op 6 april 1945 in Ommen gesneuvelde Canadese soldaten herdacht.

Op weg naar de bevrijding van Ommen moesten zij het leven laten. De Canadese soldaten Wilson George Thomas Wilson en Gerald Wilfred Soanes werden op de Stationsweg gedood toen ze op weg waren om Ommen te bevrijden van de Nazi’s. Beide soldaten hebben hun laatste rustplaats mogen vinden op de Canadese begraafplaats in Holten.

Bevrijdingsvlag van Ommen

Vertegenwoordigers van De Darde Klokke legden de bloemen. De plek waar het afschuwelijk incident met de Duitse soldaten plaatsvond werd zaterdag gemarkeerd met de Ommer bevrijdingsvlag waarop als schild het rode esdoornblad (‘maple leaf’) voorkomt, het symbool voor Canada. Ook het fakkelsymbool van het nationale comité 4 en 5 mei is op de vlag afgedrukt. De wit-blauw-gele balken in de vlag vormen de kleuren van de Ommer gemeentevlag.

11 april 1945

Tijdens de bevrijding van Ommen moesten tijdens een schermutseling met de Duitse vijand de twee Canadese militairen het leven laten. Dat gebeurde op 6 april 1945, enkele dagen voordat Ommen echt werd bevrijd. Een Staghound van onze bevrijders werd door een vijandelijk vuurgevecht door een Pantzerfaust getroffen. Daarbij werden de inzittenden soldaten George Thomas Wilson en Gerald Wilfred Soanes gedood. De bevrijding van Ommen duurde tot de vroege ochtend van 11 april 1945.

Canadese begraafplaats Holten

De bevrijding van Nederland ten noorden van de grote rivieren heeft in 1945 aan 5515 Canadese militairen het leven gekost. Hiervan zijn 1394 militairen begraven op de Holtenerberg op een speciaal daarvoor aangelegde begraafplaats. De directe nabestaanden van de slachtoffers hebben in de jaren veertig en vijftig gekozen teksten op de grafzerken. Op 5 mei 1948 vond de eerste officiële herdenking plaats, ten teken dat de begraafplaats compleet was.

“Hun naam leeft eeuwig voort”

“De grond waarop deze begraafplaats is gelegen is geschonken door het Nederlandse volk tot een eeuwige rustplaats voor de gesneuvelden van zeemacht, landmacht en luchtmacht wier nagedachtenis hier wordt geëerd”, luidt de tekst op een ingemetselde steen op de Canadese begraafplaats in Holten. Bij binnenkomst dienen de bezoekers even stil te houden bij de steen met de tekst “Their name liveth for evermore” of in het Nederlands: “Hun naam leeft eeuwig voort”. Het ereveld ”De Canadese Begraafplaats Holten” op de Holterberg, is één van de indrukwekkendste herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Tekst en foto Harry Woertink

  • Bron: Tekst en foto Harry Woertink