Krista is een heldin voor altijd

HARDENBERG - Krista heeft iets geweldigs gedaan en daarvoor kreeg ze van burgemeester Offinga de meer dan verdiende Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Op 5 november met gevaar voor eigen leven, redde ze niet alleen haar eigen leven maar ook die van haar vriendin Celine.

Erepenning

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is de oudste en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten de strijd (oorlogssituatie of terrorisme). De onderscheiding wordt verleend aan ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. Er bestaat een bronzen, zilveren en gouden uitvoering. Onder een menslievende daad wordt een levensreddende actie verstaan, of een poging daartoe. Daarbij is voldaan aan 3 criteria: 1. Moed -iets doen dat anderen nalaten of niet durven; 2. Beleid - weldoordacht en daadkrachtig optreden; 3. Zelfopoffering gevaar voor eigen leven.

In de raadszaal van Hardenberg blikte burgemeester Maarten Offinga nog even terug. "Het staat altijd op je pad van je leven. Voor een buitenstaander is het gewoon moeilijk te begrijpen. Het begon die dag nog zo gewoon, maar het veranderde in een inktzwarte dag. Zowel fysiek als emotioneel wordt je geraakt. Fysiek kom je wel overheen, maar emotioneel is vaak veel zwaarder. Je hebt ontzettend veel moed getoond, dat siert je." Ze kreeg uit handen van de burgemeester de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Dit is de oudste en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten de strijd (oorlogssituatie of terrorisme). De onderscheiding wordt verleend aan ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’ en wordt bij Koninklijk besluit uitgereikt.

Corinne Jeekel

Ze is daarna bijgestaan door Corinne Jeekel, wel bekend van de kinderen van Ruinerwold. Zij heeft de oudste vier kinderen bijgestaan. Advocaat Corinne Jeekel (55) staat mensen bij van wie het leven in puin ligt door toedoen van een ander en helpt ze om weer de stip op de horizon te vinden Ook Corinne was natuurlijk aanwezig. "Het zal altijd bij haar blijven, vooral de vriendin die is gestorven, die missen ze nog elke dag op Veldzicht. Dat was zo'n dierbaar mens. Het heeft zo'n impact op je leven, dat raak je nooit meer kwijt. Zo'n dag als vandaag helpt daar natuurlijk wel aan mee, dat je in het zonnetje wordt gezet. Krista is een sterke meid. Ik steun haar zo lang als het moet. Ik hoop dat zij de balans weer gaat vinden, dan zit mijn taak erop. Het is ook zo mooi dat Celine dit verzoek heeft gedaan aan de Koning. Er staan hier bloemen van de ministers. Het is geweldig wat ze heeft gedaan. Misschien had ze wel goud moeten hebben, maar dit is ook al heel mooi."

  • Bron: Bart Nijstad