Eppo Bruins, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie
Eppo Bruins, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie

BINNENLAND – “Lelystad Airport openen is niet een doel op zich, maar is bedoeld om Schiphol te ontlasten. Op dit moment staat Schiphol voor een groot deel stil en is er dus van overloop ook geen sprake.” Dat zegt Eppo Bruins, Tweede Kamerlid voor regeringspartij ChristenUnie. Hij noemt het “niet voorstelbaar” dat het zittende kabinet besluit om de veelbesproken luchthaven te openen.

Volgens de in Gelderland wonende politicus voldoet het vliegveld nog niet aan alle voorwaarden en om nu knopen door te hakken vindt hij niet nodig. In dat kader verwijst hij ook naar het eindrapport van de Commissie Remkes waarin gehakt wordt gemaakt van de kabinetsplannen om de stikstofproblematiek aan te pakken. “Het is goed om tijd te nemen voor het proces. Alles moet wel kloppen”, aldus Bruins daarover.

Daarnaast is er nog het coalitieakkoord waarin expliciet staat dat Lelystad een overloopluchthaven moet worden. De opening van het vliegveld is inmiddels vele keren uitgesteld. Die was oorspronkelijk gepland in 2018, maar wegens niet kloppende berekeningen van het ministerie werd dat moment meermaals uitgesteld. De laatste keer was in maart van dit jaar. Toen maakte minister Cora van Nieuwenhuizen wereldkundig dat men door de coronapandemie gedwongen was de opening te verplaatsen naar november volgend jaar.

Over de toekomst van de luchtvaart heeft Bruins zo zijn twijfels. “De sector lijkt nog altijd af te stevenen op ongebreidelde groei en daar hebben we echt een probleem mee. Mobiliteit is mooi en luchtvaart is mooi, maar gewoon maar vliegen omdat het kan en dan zo vaak mogelijk voor een paar tientjes, dat is eigenlijk niet normaal”, verduidelijkt de politicus.