Foto:  Fragment van een groepsfoto uit 1916: “Alsof de foto gisteren is gemaakt”

OMMEN - De website OudOmmen.nl heeft er een vernuftig onderdeel bij. Sinds kort wordt gebruikgemaakt van 'Artificial Intelligence' (AI). Dit staat voor kunstmatige intelligentie en wordt als hulpmiddel ingezet voor gezichtsherkenning bij historische foto’s.

Groeps- en klassenfoto’s

De Beeldbank van de stichting OudOmmen.nl bevat veel historische foto's. Op veel van deze foto's staan personen. Een belangrijk deel in de vorm van groeps- en klassenfoto's. Om de samenhang ten aanzien van familierelaties in beeld te brengen worden personen gekoppeld aan het stamboomprogramma WebTrees, onderdeel van de website OudOmmen.nl.

OudOmmen.nl besteedt veel aandacht aan de scankwaliteit bij het digitaliseren. Daardoor is er de mogelijkheid om eventueel personen te herkennen, met name afhankelijk van de kwaliteit van het fysiek aangereikt bronmateriaal. Bijvoorbeeld hoe de foto is gemaakt en bewaard en in welke staat de foto verkeerd. Maar ook op een professionele foto kunnen personen klein- of bijvoorbeeld door beweging niet scherp zijn afgebeeld.

Details zichtbaar

Om persoonsherkenning op historische foto’s een handje te helpen wordt door middel van AI de resolutie verhoogd in combinatie met het herstellen/verscherpen van de gezichten en het daarna in te kleuren. Een uitgekiend proces dat het mogelijk maakt om veel verder in te zoomen op de foto waardoor meer (gezichts-)details zichtbaar worden. Dit proces is specifiek bedoeld voor persoonsherkenning, maar levert qua ‘beleving' verrassende beelden op: "alsof een foto gisteren is gemaakt".

Interessant historisch fotomateriaal

Bij het doorbladeren van de albums op de Beeldbank van OudOmmen.nl zijn AI-bewerkte foto's herkenbaar aan de vermelding "AI-versie beschikbaar" en "Klik op 'AI Viewer' knop voor AI-versie" (tussen haakjes), afhankelijk van de weergave-plek, onder de foto's. Eén druk op de (blauwe) knop "AI-viewer" in de zijbalk opent een "full screen" viewer, waarmee ingezoomd kan worden in de AI- bewerkte hoge resolutie foto. De stichting OudOmmen.nl verwacht dat AI in de vorm van deze functionaliteit zal bijdragen aan het verkrijgen van meer informatie over historisch interessant fotomateriaal.

  • Bron: Persbericht Oud Ommen