Veel vrijwilligers in het Vechtdal

VECHTDAL - Afgelopen weekend was het NLdoet. Half Nederland deed er aan mee. In Duiven vond de vrouw van de burgemeester zelfs nog een alarmpistool tijdens het wilgenknotten. Toch schreeuwen veel organisaties, sportclubs om vrijwilligers. In dit gebied is het aantal vrijwilligers hoger dan het landelijk gemiddeld en zelfs hoger dan in heel Overijssel. Hardenberg 34,7%, Dalfsen 39,7% en Ommen 37,9% scoren hoog. In Hardenberg zijn het 16.963 personen, Dalfsen 9198 en Ommen 5619 mensen die vrijwillig de handen uit de mouwen steken.

Grenzen

Toch lopen veel organisaties tegen tekorten aan. We worden allemaal ouder, dus de een stopt en is er geen vervanging. Bij de Makelij in Dedemsvaart hebben ze mensen nodig en ook het Food Truck Festival kan mensen gebruiken. Ook bij de Zonnebloem zien ze het aantal vrijwilligers achteruit gaan. Mensen gaan ook nadenken, wanneer de directeur 150.000 euro per jaar in de zak steekt. Voetbalclubs kunnen geen trainers meer vinden, laat staan begeleiders of mensen achter de tap. De grens is een keer bereikt. Je kunt wel willen groeien, maar het houdt een keer op. Vergelijk het maar met vier tennisbanen. Je kunt wel wedstrijden willen spelen, maar vijf op het zelfde tijdstip zal niet lukken. Dat is ook met vacatures. Je kunt niet zomaar een blik mensen opentrekken, ze moeten er wel zijn.
Gelukkig gaat het in deze regio nog redelijk goed. Overijssel zit met 30% behoorlijk hoog, vergeleken met Amsterdam 19%, Den haag 18,7% en Rotterdam 17,2%. Wat dat betreft mogen ze in deze regio niet mopperen.

  • Bron: Bart Nijstad