Artur Prokopenko een natuurtalent

HARDENBERG - Gerjan Nijman had het snel in de gaten, toen hij de 9 jarige Artur Prokopenko tegen een zak aan zag slaan. Dit had hij nog niet eerder gezien, een groot natuurtalent met waarschijnlijk grote mogelijkheden op boks of kickboks gebied.
Gerjan Nijman (30) kijkt soms nog steeds verbaasd, wanneer de drie turven grote Artur bij zijn sportschool binnen ziet komen. " De meeste jongens van zijn leeftijd, kijken eerst de kat uit de boom en gaan rustig wachten tot ze aan de beurt zijn. Hij niet, hij begint gelijk met zijn vuisten tegen de zakken aan te slaan. Dan kijkt hij even rond en denkt dan even opruimen. Zonder dat ik dat vraag. Soms is hij aan het stofzuigen, dingen opruimen, nee hij kan niet stil zitten."

Natuurtalent

Gerjan is wel blij met het natuurtalent. " Als je ziet hoe snel hij de dingen oppakt. Hij beheerst onze taal nog niet goed, maar snapt heel snel wat ik bedoel. Vindt het knap dat hij zo met die vreselijke oorlogsituatie om kan gaan. Hij woont in Dedemsvaart met zijn oma, moeder en broertje, terwijl zijn vader aan het front is. Lijkt me niet leuk. Hoe makkelijk hij ook praat over bommen en raketten, echt heel apart." Ook deze middag kan Artur Prokopenko niet stil zitten. Allerlei soepele bewegingen laat het manneke zien. Zijn motoriek is vreselijk goed. Hij traint 5 a 6 keer per week. Negen jaar oud en nu al een echte vechtersbaas. De jonge Artur Prokopenko vluchtte ruim een jaar geleden met zijn moeder, broertje en oma vanuit Oekraïne naar Nederland. Nu wordt hij in de kickboksschool van Gerjan Nijman in Hardenberg klaargestoomd voor een belangrijke kickbokswedstrijd op Curaçao op 6 april. "Het is een internationaal toernooi en hij zal het waarschijnlijk ook opnemen tegen oudere deelnemers. Maar als je ziet hoe hij hier jongens van 16 jaar, die twee koppen groter zijn raakt, dan ben ik er niet bang voor dat hij hoog gaat eindigen. Er was direct een klik toen we elkaar ontmoetten. Ik kon al wel zien dat hij kon boksen. Hij was toen ook al bevriend met Vasyl Lomatsjenko, een bekend Oekraïens bokser en tweevoudig olympisch kampioen.” 

Gerjan Nijman heeft een zwak voor Artur. "Ik wil iedereen helpen, maakt me niet uit waar ze vandaan komen, maar met hem heb ik echt wel een band. Kijk als het in het gewone leven goed gaat, dan gaat het met kickboksen ook goed. Ik heb veel andere jongens getraind, maar dit is wel een bijzonder geval." Gerjan heeft zijn baan opgezegd en legt zich helemaal toe op zijn sportschool. "Ik moet uitbreiden, want ik groei uit mijn jasje. Ik hoop dat alles snel rond komt, want ik zit nu echt te krap. Maar eerst met Artur naar Curaçao voor een mooie prijs."

  • Bron: Bart Nijstad