Abe Nederlof tweede op WK schaatsen Masters

HARDENBERG - Abe Nederlof (69) uit Hardenberg, werd afgelopen weekend verrassend tweede bij WK schaatsen voor masters, zeg maar oudjes. Abe deed mee in de categorie 70 plus. "Ik heb geluk dat ik in mei 70 word, dus dan mag ik meedoen met de 70 plus klasse. Had ik met de 65 plus klasse meegedaan, dan was ik buiten de boot gevallen. Die rijden net iets harder."

Abe Nederlof kwam door de liefde van zijn zoon Tim in Hardenberg wonen. "Hij had een leuk meisje uit Hardenberg leren kennen, en die wilde na kort bij ons in Breukelen te hebben gewoond, graag terug naar Hardenberg. Ze vond het bij ons veel te druk. Aangezien ze twee leuke dochters hebben, wilden mijn vrouw en ik niet elke keer dat hele stuk op en neer rijden. Dus, huis verkocht en hier een ander weer gekocht. Wat een verschil, in Breukelen ken je de buren bijna niet, hier is het veel gemoedelijker."

Abe begon vorig seizoen weer met wedstrijdschaatsen. "De eerste 500m ging in 51.9. Toen moest ik kiezen, hard trainen of onmiddellijk stoppen. Ben meer gaan trainen en zie hier het resultaat. Had wel wat geluk dat de Kazachstan Valery Grebenkov werd gediskwalificeerd op de 3000m, anders was ik derde geworden. Nu werd ik tweede en de Noor Geir Hestad derde. Daar ben ik nu bevriend mee geworden, hij appt me nu bijna elke dag. Leuk." Piet Siemonsma (Heerenveen) werd eerste met 45.31, 2.23.09, 1.29.89 en 5.03.98. Abe verloor veel op de 500m met 48.51, maar met 2,25.19, 1.34.48 en 4.58.10 was hij niet veel minder. Waarschijnlijk blijft het bij een eenmalig WK. "Het was nu in Enschede, volgend jaar in Stavanger en dat is me te ver weg, vooral omdat mijn vrouw ziek is, kan ik niet lang weg. Het was een mooie belevenis, met een mooie nieuwe vriendschap erbij."

  • Bron: Bart Nijstad