Kunst gaat op reis

DEDEMSVAART - Beeldend kunstenaar Zus van Zand uit Dedemsvaart, staat voor een nieuw seizoen. Afgelopen weekend bood ze belangstellenden de gelegenheid om haar werken in Dedemsvaart te bewonderen. Zowel binnen in haar atelier als in de eigen beeldentuin aan de Langewijk toonde ze haar schetsen, beelden van staal en van cortenstaal. Artistiek werk waarin de mens centraal staat en dat op vijf verschillende plaatsen in NL voor het grote publiek bewondering zal afdwingen.

‘Een tekenaar die last’

Onder haar echte voornaam Irma studeerde ze aan de kunstacademie Minerva in Groningen en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 2019 settelde ze zich in Dedemsvaart als tekenaar en beeldenmaker. Door naar model te tekenen onderzoekt ze de essentie van houding en perspectief, met name van de mens en legt die met een simpele streek vast. Eerst met inkt, daarna met staal. Vooral de rust en stilte in mensen fascineert haar. Dat zie je vaak terug in haar werk. Met tekenen naar model onderzoekt de kunstenaar de uitstraling van een houding, van een stand. Met een paar 'simpele' lijnen treft ze de sfeer, overbodige informatie laat ze weg. De modelschetsen gebruikt Zus van Zand als ontwerp voor groot ruimtelijk werk van staal. Ze buigt en last alles zoveel mogelijk zelf in haar werkplaats. Het liefst laat ze een beeld hoogwaardig afwerken met een zink-, epoxy- en poedercoatlaag.

Dit jaar doet Zus van Zand mee met de volgende tentoonstellingen: Keukenhof Lisse (21 maart / 12 mei), Kunstmoment Diepenheim 19/21 en 25/8 april, Galerie Beeldschoon in de Pol (april t/m september), Beeldentuin Cuijck 22 april 2024 t/m april 2025, Buitenplaats De Broekhuizen 1 mei t/m 30 september en Kunst Om Dalfsen 4 en 5 mei. Meer info? Maak een afspraak of kijk op de website www.zusvanzand.nl

  • Bron: Harry Kruiper