Feestelijke opening Geboortebos

RHEEZERVEEN - Boswachter Nico Arkes (62) is trots erop dat in Rheezerveen het eerste geboortebos van Overijssel is geopend. "Dat is toch prachtig hier, heel veel geboortebossen zijn ergens midden in het bos, hier is het mooi dichtbij, zowel voor de buurtschap en de kinderen van de school. Hier is nog naoberschap. Ik plant ook die bomen voor mijn kleinkinderen."

Geboortebomen

Geboortebomen zijn een geschenk voor het kind én voor Moeder Aarde. Het planten van een Geboorteboom staat symbool voor de wens dat ieder kind kan opgroeien in een groene, gezonde wereld. Na verloop van tijd gaan de bomen en de struiken op in een schitterend Geboortebos, waarin veel planten en dieren leven. Geboortebossen dragen bij aan een prettige leefomgeving. Goed voor de natuur én voor de mens! Als blijvende herinnering ontvang je een Geboorteboomcertificaat. De naam en de geboortedatum van  het kindje zijn via een QR-code in het bos terug te vinden op geboortebos.nl.In Geboortebos te Rheezerveen gaan diverse boomsoorten groeien. Door de afwisseling vinden veel verschillende planten, paddenstoelen, insecten, vogels en zoogdieren er een leefplek. Het Geboortebos te Rheezerveen is onderdeel van de Boswachterij Hardenberg.

Na een welkomstwoord planten wethouder Alwin te Rietstap van gemeente Hardenberg, teamleider Hanneke Lantink van Staatsbosbeheer en directeur Marleen van den Ham van  Stichting Nationale Boomfeestdag een boom. Ook onthullen zij een informatiepaneel. Daarna planten de kinderen, ouders en grootouders en andere belangstellenden hun Geboortebomen. Tussen de Geboortebomen worden ook diverse soorten struiken geplant. Dit vergroot de biodiversiteit in het bos. Het geboortebos is twee voetbalvelden groot. 

Enthousiast

Angela Knook van de Boomfeestdag, was helemaal uit Brabant gekomen maar vond het wel een geslaagde dag. "Het zijn ook allemaal zulke leuke mensen hier. Ja, het naoberschap is hier duidelijke herkenbaar. En het weer werkt ook mee, en de kinderen zijn zo vreselijk enthousiast aan het spitten en planten. Het was zeker de moeite waard." Ook Wethouder Alwin te Rietstap geniet van alle kinderen. "Dit is wel heel leuk om te zien." Maar er zijn ook zorgen. Nico Arkes die al meer dan veertig jaar boswachter is kan er over mee praten. "Als ik vroeger van Slagharen naar Brabant reed, zat mijn auto onder de vliegjes. Doe ik dat nu, dan mag ik blij zijn dat er nog 25 vliegjes opzitten. Minder beestjes, minder bloemen, minder kleine vogeltjes en dan ook minder roofvogels . Het is allemaal met elkaar verbonden. Deze kinderen groeien nog op met laarsjes en overall, dus zolang ik boswachter ben zal ik me inzetten voor speelplaatsen als de Oldemeijer".

  • Bron: Bart Nijstad