Molen Den Oord gaat zeker zagen

OMMEN - Voorzitter Berend Jan van den Boomen (75) heeft alle hoop dat Molen Den Oord in 2025 gaat zagen. “We hebben van de provincie bijna drie ton gekregen (296.000) en ook van de gemeente Ommen een ton. Dat geeft wat zekerheid al zijn we er nog lang niet.”

Vier molens

Molen Den Oord is één van de vier molens die de Stichting Ommer Molens in beheer heeft. “Alle molens zijn van de gemeente, maar wij hebben het beheer over De Konijnenbelt (overkant van de Vecht), De Besthmenermolen ( richting Den Ham) en Den Oord. De Lelie wordt gepacht door Anton Wolters, dus heeft daar ook het beheer over. Beheer wil zeggen, het bewaken van de biotoop van de molen. Of er geen obstakels zijn of komen, die nadelig zijn voor de molen. ”Sinds 1824 staat Den Oord als unieke zeskantige zaagmolen in Ommen. Aan de oever van de Vecht werden tot 1949 balken en planken gezaagd. In de jaren die volgden werd de molen omgebouwd tot zaagmolen. Nu bijna 200 jaar na de bouw wil de Stichting Ommer Molens weer herstellen als zaagmolen. Precies waarvoor Roelof Makkinga de molen destijds heeft gebouwd. Want nergens in Nederland staat nog een oude zeskantige molen die gebouwd is als zaagmolen.

Bij kijken

Berend Jan van den Boomen de voorzitter wist ook niks van molens. “Ik leer elke dag nog want er komt heel wat bij kijken. We zijn met een bedrijf uit Vilsteren begonnen met de sloop. Die kunnen wel huizen bouwen, maar een molen is totaal iets anders. Daar moet je bij een specialist zijn. Dat is Anne Wieringa uit Winsum. Omdat die specialisten pas in het najaar hier kunnen beginnen, hopen wij volgend jaar met de Ommer Molendag in augustus open te kunnen. Want het moet allemaal wel veilig gebeuren. Voor Ommen is het namelijk heel uniek, dat moeten we wel beseffen. We hopen dat we via crowdfunding, donateurs en ondernemers nog meer geld binnen te halen. Ben zelf ook verbaasd dat het bij mensen wel leeft. Kreeg een mail uit Canada van iemand die na 44 jaar weer naar Ommen wilde komen. Dan wilde hij wel graag dat de molen dan draaide. Dat gaan we natuurlijk wel regelen. Het hele gebeuren zal soms wel spectaculair zijn, vooral wanneer we de kap eraf gaan halen met een grote kraan. Dan kunnen we er veel makkelijker en sneller bij en hoeven we geen stellage neer te zetten.”

Aanwas

Wat de Stichting wel zorgen baart is de aanwas. "We hebben nu een jongen van 14 die de cursus tot molenaar gaat volgen. Dat duurt dan wel twee jaar, want het is niet zo simpel. Daarnaast zijn het allemaal vrijwilligers en vaak met pensioen. Dus meer molenaars zou prettig zijn.”

Foto: Harry Woertink

  • Bron: Bart Nijstad