Financiële steun voor bewoners

DALFSEN - De energiekosten zijn de laatste tijd aanzienlijk gestegen. Veel woningen zijn slecht geïsoleerd, waardoor warmte onnodig verloren gaat. Als gevolg hiervan worden bewoners geconfronteerd met toenemende energiekosten. Om deze bewoners bij te staan heeft de gemeente Dalfsen een toelage ontvangen van het Rijk. Met deze actie wordt ook een extra stap gezet richting het landelijke doel aardgasvrij wonen in 2050. Met het geld van het Rijk krijgen bewoners tegemoetkoming om slecht geïsoleerde koopwoningen te voorzien van betere isolatie.

Voorwaarden voor deelname

Bewoners komen in aanmerking voor de subsidie wanneer de woning slecht geïsoleerd is en de WOZ-waarde van de woning lager is dan het gemiddelde van € 392.000, gemeten in 2022. Het vaststellen van ‘slecht geïsoleerde woningen’ gebeurt door middel van een energielabel. Met energielabel D, E, F of G komt de woning in aanmerking. Wanneer de woning slecht geïsoleerd is, maar het geen energielabel heeft dan kan een energierapport opgemaakt worden. Hiervoor is kosteloos een gesprek met de energieadviseur in te plannen. Op www.dalfsen.nl/isolatiesubsidie is te controleren welk energielabel de woning heeft, wat de WOZ-waarde wat de woning is en hoe een gesprek met de energieadviseur in te plannen is.

Vergoeding

De isolatiemaatregelen moeten voldoen aan de juiste voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat de isolatie voldoende is om warmteverlies te beperken. Bij uitvoering van één isolerende maatregel wordt 10% van de investeringskosten inclusief btw tot een maximum van € 1.460 vergoed. Bij uitvoering van twee isolerende maatregelen wordt 25% van de kosten inclusief btw tot een maximum van € 1.460 vergoed.

Ingang van 1 januari 2023

De subsidie is aan te vragen tot 2025 zolang de subsidie toereikend is, hier geldt op=op. Inwoners die na 1 januari 2023 isolerende maatregelen heeft uitgevoerd of heeft laten uitvoeren kunnen met terugwerkende kracht subsidie ontvangen als aan de isolatievoorwaarden is voldaan.

Hulp bij aanvraag

Inwoners kunnen ondersteuning krijgen voor het indienen van de aanvraag bij de infopunten in de Kulturhusen De Spil, Trefkoele+ en De Mozaïek. Daarnaast zijn bouwmarkten en aannemers op de hoogte van de RLAI regeling en de benodigdheden voor de subsidieaanvraag.

Meer informatie over de subsidie is te vinden op www.dalfsen.nl/isolatiesubsidie. Op deze website is ook de subsidieaanvraag in te dienen

  • Bron: Gemeente Dalfsen