Glaasje op laat je rijden

VECHTDAL - In 1966 scoorde Sjakie Schram met het liedje, " Glaasje op laat je rijden" een hit. Het was een carnavalshit en een hint voor de mensen om toch maar niet met een slok op, achter het stuur te kruipen. Heden ten dage gaat het nog steeds vaak mis. Mensen denken toch nog te vaak, een paar borrels het moet kunnen. Ook worden er steeds meer mensen gepakt, die met drugs achter het stuur kruipen. De cijfers uit 2023 liegen er niet om.

Minder controles

Werden er in 2022 43.388 mensen gepakt, dit jaar was het iets minder maar 42.799 is nog steeds een behoorlijk aantal. Veel meer verkeersongevallen onder invloed van alcohol, maar het aantal controles neemt juist af. In 10 jaar tijd is het aantal verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is meer dan verdubbeld. In 2022 belandden er hierdoor 6.000 mensen met zwaar letsel op de spoedeisende hulp. Het gaat dus om mensen die gepakt zijn. Als er meer controles zouden zijn, dan lopen nog veel meer mensen tegen de lamp aan. Denk eens aan al die sporters die na afloop in de kantine de nodige biertjes achterover slaan. Ze zeggen dan wel. "Ik ga op de fiets want dan kan ik een biertje drinken." Die gedachte is helemaal fout, want ook op de scooter of fiets mag je niet teveel drinken.

Cijfers

Hoe zijn de cijfers in het Vechtdal. In Hardenberg (ook de grootste gemeente) werden 124 mensen gepakt, Ommen 48 en in Dalfsen waren het er 38. Procentueel gezien was het in Oldenzaal het slechts 34,2 %, Staphorst 32.8 % , Almelo 32.5 % en Ommen 30.2 % deden het niet veel beter. Het heeft wel allemaal te maken met, wordt er veel gecontroleerd of niet.

  • Bron: Bart Nijstad