Rennen achter de hond aan

VROOMSHOOP - De Zandstuveloop heeft ook de canicross op het programma staan, dus hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours afleggen.

Wanneer het startschot klinkt, gaat hond Max met André Somhorst uit Haaksbergen er als een haas vandoor. Max trekt zijn baas bijna op de buik over het gladde parcours. De organisatie moest op het allerlaatste moment het parcours vanwege de gladheid nog aanpassen. Niet ver erachter gaat Ben Davenschot (Den Ham) met zijn twee honden over de finish. "Het is gewoon hartstikke leuk om te doen. De hond trekt je gewoon naar een snellere tijd." Dat vindt ook Henk Willems uit Beilen die vlak na Ben Davenschot met Franka over de finish komt. "Het komt steeds meer voor, je hebt soms wedstrijden waar wel twintig mensen met honden aan de start staan. Het heeft even stil gelegen vanwege corona, maar nu zie je het weer groeien. Het is goed voor mij en ook voor de hond een mooie manier van bewegen. Door de hond loop ik wel een kilometer per uur sneller.. Als we het eerder hadden geweten, waren we met de hele groep gekomen." 

Nu staan er zeven honden met hun baas aan de start. André Somhorst is ruim vier minuten eerder dan de rest binnen. Terwijl hijzelf uit hijgt drinkt de hond Max rustig een bakje water leeg, en kijkt de baas aan met een paar vragende ogen, doen we nog een rondje.

  • Bron: Bart Nijstad