Ivar van Gaalen traint thuis

BRUCHTERVELD - Ivar van Gaalen werd enkele weken geleden in Rotterdam Nederlands Kampioen boksen in de klasse van 67-71 kg. Hij traint bijna elke dag thuis in de schuur in Bruchterveld.

Aan de Grote Kattendijk in Bruchterveld woont hij met zijn ouders. Naast de boerderij heeft zijn vader Gerard (63) een boksring gemaakt. Er hangt in de ring een grote zak van 200 kg, waarop Ivar zijn techniek kan trainen. Vier jaar geleden maakte de 21-jarige Ivar van Gaalen de overstap van judo naar boksen. Zijn vader gaf heel lang judo les. "Ze gauw ze een beetje kunnen bewegen, krijgen ze van mij een judopak." Ivar is heel serieus met zijn sport bezig. "Ik train zo'n beetje elke dag. We wonen niet zover van de Duitse grens en daar loop ik een paar keer per week. Meestal doe ik daar heuveltraining, interval werk, want bij boksen moet je af en toe ook het tempo wisselen. Eén keer per week ga ik naar Leeuwarden waar ik ga sparren. Daarnaast zwem ik één keer per week in de Slag. Voor de rest ben ik veel in de schuur bezig. Vooral de techniek is belangrijk, maar ook heb ik daar gewichten liggen voor kracht training."

Gerard Bruins

Vader Gerard is misschien wel zijn trouwste fan. "Ik ga overal mee naar toe. Het kost me heel veel geld, maar dat maakt me niet uit. Ik heb een eigen bedrijf en dat is een beetje zijn sponsor. Wij adviseren bedrijven die tegen problemen aan lopen met overheden. Ivar moest eigenlijk vanaf nul beginnen met de techniek van boksen. Boksen is een technische sport. Hij heeft aan Gerard Bruins een hele goede trainer. Die is zo'n vier jaar geleden met een team hiermee begonnen. Als je een foute techniek aanleert is het heel moeilijk om die er weer uit te krijgen."Ivar heeft tussen al dat trainen door ook nog tijd voor een baan. "Ik werk zo'n 16 uur als uitzendkracht bij de Wavin. En daarnaast ben ik personal trainer van een groepje of zes van jongens van mijn leeftijd. Vorig jaar ben ik door de gemeente ook nog gevraagd om wat te doen voor jongeren die bij bureau Halt zaten. Dat was ook wel leuk, alleen het geldpotje was op een gegeven moment leeg. Young Leaders was de naam van een pedagogisch activeringsprogramma voor risicojongeren in kwetsbare wijken. Dat was wel heel leuk om te doen."

Duidelijke winnaar

Ivar van Gaalen werd met groot overmacht van toon Nederlands Kampioen. Vader Gerard is er nog steeds trots op. "Zowel in de halve finale als de grote finale won hij duidelijk op punten. Beide keren was het 5-0. Hij was veel te sterk voor Ivan Kasakov. We gaan nu kijken of hij naar het EK kan. Ivar moet wel op zijn gewicht letten, want anders moet hij in een andere klasse boksen."

  • Bron: Bart Nijstad