Beweegtuin in Gramsbergen

GRAMSBERGEN - Naast  zorgcentrum ‘t Welgelegen in Gramsbergen is de jeu de boules baan klaar. Het straatwerk schiet aardig op, maar door de vele regen ligt het even stil. Hans Scholten, Henk Steenbergen en Ina van den Poll hopen dat de ontmoetings-beweegtuin, de jeu de boules baan, de moestuin en de diverse bankjes meer 'reuring' zullen opleveren.

Stil en saai

"Het was een groot gebied, maar er was altijd geen mens te bekennen. Het was stil en saai." Ina van den Poll kwam met het idee om er wat van te maken. ''We zaten een paar jaar geleden in het stembureau met elkaar te kletsen. Is het niet een idee om er wat moois van te maken. Omdat de burgemeester toevallig ook hier was, hebben we die gelijk maar aan de jas getrokken. Natuurlijk kan dat, daar is wel een potje voor. "Wat moest er komen, want alles kost geld." Volgens Henk Steenbergen was iedereen enthousiast, ook de mensen van het verzorgingshuis. "We hebben Hannie Kwant toen gevraagd om een ontwerp te maken, wat het gaat kosten. Welke planten en bomen en wat voor toestellen moet je hebben, want het moet ook niet te ingewikkeld zijn. Samen met Guus Meesters van Hoveniersbedrijf Dirk Meesters en Raimond Hendriksen en Bertus Lennips van de MvdD groep, twee jonge ondernemers uit Gramsbergen, is het plan verder uitgewerkt. De fysiotherapeuten hebben we ook laten meedenken over de toestellen. Van de provincie hebben we advies gekregen van Maarten Bomans (Initiatieven coach regio Vechtdal). Er komt heel wat bij kijken voordat alles rond is. Stichting Vrienden van het Dorpshuis ‘De Binder' te Gramsbergen heeft het plan financieel ontwikkeld. (werknaam van de Stichting is: Vrienden van het dorpshuis De Binder, het zwembad en overige sociale projecten in Gramsbergen.) Onder de laatste categorie valt de ontmoetingstuin bij het zorgcentrum. Het terrein is eigendom van de gemeente. Het plan voorziet in vernieuwde ontmoetingsplekken, extra groenvoorzieningen als bomen, nieuwe parkinrichting waaronder een jeu de boules baan en een beweegtuin voor ouderen. In de tuin die 3535 m2 groot is, worden 30 bomen gepland. 116 m1 hagen, ruim 1825 heesters en 2.600 kruidachtige vaste planten. Het geheel levert een bijdrage aan de biodiversiteit. Ook wordt er nog een insectenhotel geplaatst. Saxenburghgroep, Vechtdalwonen en de gemeente hebben ingestemd met het plan."

Bewegen voor ouderen belangrijk 

Veel ouderen hebben door hun leeftijd, alsmede door lichamelijke en psychische gebreken een begrenzing in hun beweegmogelijkheden. 86% tot 96% van ouderen beweegt te weinig, 75% hiervan is inactief. 50% komt slechts één keer per week buiten, 10% zelfs nooit. Met een passend aanbod is er nog veel winst te behalen. Hans Scholten vertelt ook dat hij hoopt dat heel veel mensen uit Gramsbergen gebruik gaan maken van de beweegtuin. "Voor de tuin loopt het Pieterpad, dus uit die hoek hopen we ook dat mensen even gaan zitten. Misschien moeten we nog zorgen dat er koffie te verkopen is. Vanuit binnen is er al een ingang gemaakt dat mensen naar de tuin toe kunnen. In Gramsbergen is er een loopgroep die ook gebruik kan maken van de toestellen. En voor de bewoners is het natuurlijk ook leuk om met elkaar te praten en wat te doen aan eenzaamheid. Want eenzaamheid is natuurlijk wel een iets om aandacht aan te schenken."

  • Bron: Bart Nijstad