foto - WDODelta

VECHTDAL - Afgelopen weekend piekte de waterstand op de Vecht voor de tweede keer in korte tijd. De piek was wel lager dan die van eind december. Sinds zaterdag daalt de waterstand in de Vecht en ook de waterstanden in de Sallandse Weteringen dalen gestaag. De piek van de Rijn passeerde zondag Lobith (de plek waar de Rijn Nederland binnenkomt). Tussen maandagavond en dinsdagochtend verwachten wij de piek op de IJssel. Daarna zet ook de waterstand op de IJssel de daling in. 

De koudere periode die is aangebroken zorgt voor een rustig weerbeeld met weinig neerslag. Dat geeft het waterschap tijd om het overtollige water af te voeren en ruimte te creëren in de sloten, kanalen en weteringen. Uiteraard blijven men alert, want het blijft heel nat in het gebied. Om te zorgen voor een vlotte doorstroming van het water, zetten worden stuwen en gemalen nog volop ingezet.  

Normaal gesproken kijken het waterschap hoe men met de aan- en afvoer van water ijsgroei kan bevorderen. Echter, op dit moment zit er te veel water in de sloten, kanalen en weteringen om bijvoorbeeld gemalen uit te zetten om de aangroei van ijs te stimuleren. 

  • Bron: Persbericht WDODelta