Verlenging Asielzoekers Heidepark

DALFSEN - Het blijft een levensgroot probleem in Nederland. Ter Apel kan de grote stroom asielzoekers niet aan. In Het Vechtdal heeft Hardenberg een AZC en enkele noodopvang plekken. Ommen heeft dat ook evenals Dalfsen.  Omdat de opvangplek in Oudleusen binnenkort dicht moet heeft de gemeente Dalfsen een nieuwe plek gevonden. Op camping Heidepark in Lemelerveld is er vanaf half januari 2024 tot en met eind maart 2024 plek voor 120 asielzoekers.

Verlengen

De situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel blijft vragen om hulp vanuit de rest van Nederland. De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk om een veilig en warm (tijdelijk) thuis te bieden aan mensen die huis en haard hebben achter gelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land. Daarnaast hebben gemeenten vanuit de Spreidingswet de taak om vluchtelingen op te vangen. De opvang op Heidepark loopt goed. De bewoners ervaren een warm welkom, een grote groep Lemelervelders is betrokken en organiseert veel activiteiten en het onderwijs en allerlei (sport)activiteiten lopen. Daarom heeft de gemeente Dalfsen besloten om de groep mensen op de vlucht, die nu op Heidepark in Lemelerveld verblijft, op te willen blijven vangen binnen de gemeente. Vanaf eind maart 2024 organiseert de gemeente Dalfsen ter overbrugging tot een structurele locatie, voor een periode van ongeveer 1 jaar opvang voor maximaal 120 mensen op het terrein van de vroegere Mozaïek en speelzaal aan de Prinses Margrietstraat in Lemelerveld.

 

Lemelerveld

Of de bewoners van Lemelerveld er blij mee zijn is natuurlijk nog wel een vraagteken. Camping Heidepark ligt op loopafstand van het centrum, al zullen er misschien ook asielzoekers bij zijn die slecht ter been zijn. Het is maar voor twee maanden, en waar dan de asielzoekers heen gaan is weer een volgende vraag. En in drie grote tenten zal er weinig privacy zijn.

  • Bron: Bart Nijstad