Trechterbeker en hamerbijl

 DALFSEN - De Historische Kring Dalfsen (HKD) houdt op zaterdag 30 december weer haar jaarlijkse Open Dag. Heel bijzonder is dat daar voor het eerst een deel van de in Groningen gerestaureerde trechterbekers te zien zijn die in 2015 in Dalfsen zijn gevonden.

De opgraving in Oosterdalfsen kreeg destijds internationale bekendheid. Nog nooit was een grafveld van deze omvang uit de Trechterbekercultuur in Noordwest-Europa gevonden. De archeologen hebben na onderzoek van de vondsten vastgesteld dat het grafveld in Dalfsen rond 2900 voor Christus is ontstaan en rond 2700 voor Christus is verlaten.

De Trechterbekercultuur is vooral bekend van de hunebedbouwers. In tegenstelling tot in Drenthe begroeven de mensen uit die periode hun doden in Dalfsen niet onder de grote stenen. Bij de opgraving in 2015 werden 137 graven gevonden. Daar zijn ruim 120 trechterbekers en 160 grafgiften opgegraven.

De Open Dag van de Historische Kring Dalfsen wordt gehouden op zaterdag 30 december van 10.00 tot 16.00 uur in het Historisch Centrum Ab Goutbeek in de Trefkoele+. Naast de werkgroep archeologie presenteren ook verschillende andere werkgroepen die dag diverse projecten waaraan op dit moment wordt gewerkt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de werkgroepen boerderij- en veldnamen, Dalfser dialect, foto- en beeldmateriaal en genealogie.

  • Bron: HKD - Evert Jan Pasman