Bavi (74) gaat voor goud

DEDEMSVAART - Zijn echte naam is Yal Basht Bavi, maar iedereen kent de kleine man als Bavi. Bavi doet aan schoonspringen en wil graag in februari in Doha (Qatar) wereldkampioen worden. ,, Daar ga ik alles voor doen. De vorige keer geep ik er net naast, maar nu wil ik graag die Amerikaan verslaan."

Bavi vluchtte samen met zijn vrouw in 1987 uit Iran. ,, De islamieten hadden het land over genomen. Het was niet meer veilig. Mijn vrouw moest gesluierd door het leven. Voor het minste of geringste werd je gestraft. En je kon ook zomaar opgehangen worden. We hebben eerst een jaar in Amsterdam gewoond. Was niet leuk, vies. Daarna naar Amersfoort en vier jaar geleden hier naar Dedemsvaart (Zestiende wijk) omdat mijn vrouw was overleden. Mijn dochter woonde hier al, dus ik ben nooit alleen hier."

Schoonspringen

Bavi kwam op zijn twaalfde in aanraking met schoonspringen. ,, Ik deed eerst aan voetbal, maar had last van een springers knie (groei spurt). Mijn vader nam me mee naar het zwembad en daar deed iemand aan schoonspringen. Ik probeerde het ook en de man vertelde mijn vader dat ik talent had. Op mijn 20ste haalde ik mijn eerste medaille." Nu hangt de hele paal die in de kamer staat vol met medailles. Nederlands kampioen, Europees kampioen en Wereld kampioen alles hangt er. In Nederland is het nog een vrij onbekende sport. Alleen Edwin en Daphne Jongejans zijn hier bekend. De blonde adonis werd in 1991 wereld kampioen op de 1 meter plank, zijn zus deed drie keer mee aan de Olympische Spelen. Bavi zou graag wat meer mensen aan het schoonspringen krijgen. ,, Alleen in Amersfoort is er die mogelijkheid. Ik geef ook les en daarnaast train in zelf nog twee keer per week. Ik ga op tijd naar Doha, want ik wil toch wennen aan de plank en het licht. In vind het wel jammer dat we van de 10 m toren eerst met de voeten in het water moeten komen. Het is voor de veiligheid." Eind februari weten we meer.

  • Bron: Bart Nijstad