Glazenhuis naar een ander concept

GRAMSBERGEN - Het Glazenhuis in Gramsbergen is er niet meer, de organisatie stapt over naar een ander concept. De redactie vroeg Hayo van der Kamp naar de reden.

Waarom geen Glazenhuis meer, maar een ander concept? 

” Na jaren van succesvolle Glazenhuizen merkten we als organisatie dat de bezoekersaantallen overdag wat terugliepen en de normaal gesproken brede doelgroep die betrokkenheid bij de actie toonde, minder de weg naar het Glazenhuis wist te vinden. Bovendien is het soms goed om het roer om te gooien en een nieuw en ander concept te ontwikkelen.”

Jullie doen mee met het landelijke doel ALS niet gedacht aan iets lokaals? 

“We zetten ons al jaren in voor Stichting ALS Nederland en doen dit voornamelijk met en door Gramsbergers of mensen die verbonden zijn met de Gramsberger gemeenschap. We hebben op deze manier sinds de eerste actie in 2011 al ruim 400.00 euro in weten te zamelen.”

Met hoeveel mensen doen jullie dit en waarom?

“We hebben een stichtingsbestuur bestaande uit 3 personen en daarnaast een organisatie bestaande uit 8 personen, inclusief de eigenaar van Harry’s Eetcafé, onze nieuwe thuisbasis van de actie. Voorzitter van het Stichtingsbestuur, Harry Huisjes, verloor in 2008 zijn moeder aan de ziekte ALS en nadat we eenmaal begonnen met onze acties kwamen we tot de ontdekking dat er in de Gramsberger gemeenschap een bovengemiddeld aantal mensen aan de ziekte was overleden. Dit laatste heeft al die jaren dan ook gezorgd voor een grote betrokkenheid van de inwoners van het mooie Gramsbergen bij de acties. Van jong tot oud kwamen ze langs en droegen ze een steentje bij, een fantastisch saamhorigheidsgevoel wat telkens ontstond tijdens de acties.”

Hoe lang doen jullie dit al?

“We begonnen in 2011 toen kroegbaas Harry Huisjes 93 uur onafgebroken achter de bar stond in café the Alley waarmee hij niet alleen in het Guiness Book of Records terecht kwam, maar waar we eveneens ruim 17.000 euro inzamelden. Sinds 2013 hebben we een Glazenhuis gehad in the Alley en dit jaar dus een nieuw concept van 26 december t/m 30 december op een nieuwe locatie in het centrum van Gramsbergen.”

Hoeveel willen jullie ophalen?

“Juist omdat het een compleet nieuwe opzet is durven we hier geen uitspraken over te doen. Gezien de diagnose ALS nog altijd een doodvonnis is omdat er geen medicijn of behandelmethode beschikbaar is, is iedere euro belangrijk en daar gaan we dus ook voor strijden.”De actie is vanaf 26 december 22.00 uur in de avond live te volgen via de website grambergen.nl waar dagelijks via een livestream meegekeken en geluisterd kan worden naar het activiteitenprogramma vanuit Harry’s Eetcafé. Met dank aan Connected én DPL uit Hardenberg staat er weer een muziek en livestream feestje te wachten tussen kerst en oud & nieuw in Gramsbergen. Kijk op www.allesvoorals.nl en volg ons op onze social media kanalen van AllesvoorALS Gramsbergen.

  • Bron: Bart Nijstad