Komt er een combibaan in Ommen?

OMMEN - Het is al heel lang een wens van de ijs en schaatsvereniging de Doorloper, een skeelerbaan. Bij de natuurijsbaan in het Laarbos is er die mogelijkheid niet, want dat past niet in het bestemmingsplan. Door de zachte winters kan er ook weinig geschaatst worden. In de gracht moet redelijk veel water in en door de bosrijke omgeving vriest het niet snel dicht. Bij een combibaan, zoals die bijvoorbeeld in Purmerend ligt, kun je met weinig water en een beetje vorst al snel schaatsen.In 2016 waren er al plannen, maar doordat de gemeente met het hoofdveld van OVC'21 in de maag zat, kwam er de laatste tijd wat schot in de zaak. In Het Laarbos is ook weinig mogelijkheden voor parkeren en er is ook maar een weggetje (vanaf Paping) waar met de auto gereden kan worden.

André Hoogeveen

André Hoogeveen de voorzitter vertelt. ,, In overleg met de gemeente en de overige gebruikers is afgesproken dat op korte termijn (2 -3 maanden) een plan van realisatie van een combibaan moet worden neergelegd. Dit plan wordt dan volgend jaar meegewogen (IHP) voor buitensport accommodaties van de gemeente Ommen. Om dit plan op korte termijn gereed te krijgen willen we een groep enthousiaste mensen bij elkaar brengen om dit vorm te gaan geven."

Enthousiast

Al snel melden zich diverse mensen aan, want zo kan de ijsvereniging misschien schaatsen, skeeleren (officieel Inline Skaten) en misschien ook nog wielrennen een enorme impuls geven. Nu moet de vereniging voor skeeleren naar Heerde of Staphorst. Eventueel kunnen verenigingen uit de buurt, denk aan Stokvisdennnen uit Dalfsen ook gebruik maken van de baan. al zal er eerst nog heel wat water door de Vecht moeten stromen, voordat het zover is. Er zijn tal van mogelijkheden. In Medemblik ligt een 250 en 400m baan, die in de winter onder water wordt gezet. In Purmerend hebben ze een 400m baan, die iets ingegraven ligt en door de putjes dicht te doen in de winter kan er met een klein laagje water al geschaatst worden. In het midden hebben ze enkele jaren terug een 200m wedstrijdbaan aangelegd, voor Nationale en Internationale wedstrijden. Het zou natuurlijk mooi zijn, dat er in Ommen mooie Inline Skate wedstrijden worden gehouden, en zien we misschien de bekende Belg Bart Swings hier ooit rijden. Het kan de gemeente Ommen mooi op de kaart kunnen zetten.

  • Bron: Bart Nijstad