Dik Runherd bevalt het prima in Vilsteren

BALKBRUG - Afgelopen zondag bij de wedstrijd tussen Vilsteren en TKA (Turkse Kracht Apeldoorn) maakte Dik Runherd (8-12-1967) bekend dat hij tot en met juni 2025 trainer blijft bij Vilsteren. Dat betekent dat Dik Runherd in twee periodes 2014-2017 (4 seizoenen) en vanaf 2019 tot heden tien jaar trainer is bij de gezellige dorpsclub Vilsteren. Dik is geboren en getogen in Balkbrug waar hij nog steeds woont. Dik is misschien wel meest sympathieke trainer van de regio. Altijd positief, nooit een kwaad woord tegen de scheidsrechter, tegenstander noem maar op. Altijd netjes, misschien wel te lief voor soms de harde voetbalwereld.

Carrière

,,Ik ben begonnen met voetballen in de E-pupillen bij de jeugd van SC Balkbrug. Tot en met de B junioren heb ik gevoetbald in Balkbrug, meestal als centrale middenvelder. Daarna twee seizoenen in de A-junioren van PEC Zwolle, als linkervleugelverdediger. Ype Hamming was toen de trainer. Na PEC ging ik weer terug naar Balkbrug en speelde zowel bij Balkbrug zondag als zaterdag (later werd dat Avereest). Hier speelde ik weer centraal op het middenveld. Na Balkbrug ging ik naar USV (1e elftal, 2de elftal en later het 5de elftal). Vaak ook hier als centrale middenvelder of als centrale verdediger. Tot aan vorig seizoen heb ik nog een balletje getrapt, al was dat bij het team 35+ van Vilsteren."

Trainers loopbaan

Dik zit nu bijna 25 jaar in het trainersvak. ,, In het begin van de jaren 90 ben ik begonnen, eerst training geven aan jeugd en als me dat beviel ook aan 1e elftallen, na het volgen van enkele cursussen van de KNVB. Ik had helemaal geen verwachtingen, maar ik vond het wel leuk. Ben dus bij een paar hele leuke verenigingen trainer/coach geweest. USV, OVC'21, Oranje Zwart, SV Zalk, Vilsteren, Balkbrug en weer terug naar Vilsteren dat uitkomt in de 5de klasse Oost. Al zat ik liever in Noord, want dan kunnen we wat meer mee doen. Nu is het heel zwaar."

Waarom Vilsteren

De meeste trainers hebben vaak ambities om zo hoog mogelijk te trainen. Bij Vilsteren is voetbal meer bijzaak dan hoofdzaak. Daarom zou je ook kunnen afvragen waarom Dik het zo lang volhoudt. Tien jaar bij dezelfde club dat komt bijna niet meer voor. ,, Elke club heeft zijn voor en tegens. Heel mooi was met OVC'21 het kampioenschap van de A-junioren en het promoveren met OVC'21 van de vijfde klasse naar de de 4de klasse Oost. Bij elke club het je weleens een mindere periode en daar staat vaak weer wat positiefs tegenover. Over het algemeen heb ik het goed naar de zin gehad bij deze 6 verenigingen. Vilsteren is een kleine , actieve en een plezierige vereniging waar ik me al jaren thuis voel als trainer zijnde (qua geven van trainingen , begeleiden van wedstrijden , omgaan met mensen en de gezelligheid."

Hobby's

Naast voetbal heeft Dik natuurlijk nog andere hobby's.

,, Ik mag graag wandelen met onze hond Beau (Amerikaanse Akita), mountainbiken en op de racefiets. In de maand juni 2024 ga ik weer met een kleine groep naar Mallorca voor een week op de racefiets. Op zaterdagmiddag (Vilsteren speelt op zondag) ben ik vaak te vinden bij een andere voetbalclub."

  • Bron: Bart Nijstad