De bibliotheek is meer dan boekje lenen

REGIO - De meeste mensen kennen de bibliotheek van het lenen en lezen van boeken. Marten Schulp en Martine Temmink van de de Salland bibliotheek zien de laatste tijd steeds meer mensen naar de bibliotheek komen om niet alleen maar om boeken te lenen, maar ook om beter om te kunnen gaan met computers. ,, Je ziet toch dat er nog steeds schaamte is, want bij de overheid moet je bijna alles doen met DigiD. Je kunt het zo gek niet opnoemen. Zoals bankzaken, hoe moet je inloggen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Die mensen kunnen we helpen, zoals met het digitaal café."

Digitaal café

Deze morgen zitten er een man of zes aan de lange tafel. Enkele vrijwilligers die de andere mensen weg wijs maken in het wirwar van de digitale wereld. ,, Je ziet toch dat de mensen wat opener worden. Eerst wilden ze er niks mee te maken hebben. Nu zie je toch dat ze het toch wel handig vinden. Hoe zet ik foto's op de PC, hoe bestel ik iets. Je merkt toch wel dat er meer interesse inkomt." Martine Temmink is pas in Raalte op pad geweest om oudere mensen te bereiken. ,, Het was gewoon een hele leuke middag, met spelletjes en taart. Het heette ook happen en snappen. We hebben een digitale bingo gedaan, waar ze bepaalde tekentjes moesten herkennen. De mensen waren ook heel enthousiast."

Groot gebied

Bibliotheek Salland heeft een bereik van drie gemeentes. Ommen, Raalte en Olst/Wijhe zijn de drie gemeentes, dus een groot gebied. Volgens Marten Schulp , die zelf elke ochtend uit Neede komt. ,, Ik ben geboren in Sneek, gestudeerd in Maastricht woon ik nu 16 jaar in Neede. Communicatie is erg belangrijk. We moeten het goed uitsplitsen, want we hebben vijf vestigingen.  In Nederland hebben we nu 4 miljoen leden, maar als je alleen maar een pasje hebt en er niks mee doet, is een beetje zonde. Natuurlijk hebben we het geld nodig, maar we zien toch liever dat we het aantal mensen kunnen verdubbelen.  We hebben 187 vrijwilligers en 30 vaste medewerkers."

Laag geletterd

In de bibliotheek zijn er ook taalcoaches. Volgens Marten en Martine zijn er nog veel mensen laag geletterd. ,, Er zijn nog best veel mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Daar hebben we taalpunt voor. Vorige week hadden we nog het traject, ver weg en lokaal. Proberen we asielzoekers onze taal bij te brengen. In Ommen is laag geletterd minder dan in Olst/Wijhe en Hardenberg. Waar dat door komt weten we niet. Mensen moeten wel die stap durven maken, ook hier is nog wel schaamte."

  • Bron: Bart Nijstad