Zestig plus en nog steeds actief

Jan en Henk Jan Meier nog steeds actief in de triatlon

HARDENBERG - Ze zijn allebei al in de zestig, Jan Meier 63 jaar jong en zijn broertje Henk Jan Meier 60 jaar jong. Terwijl veel mensen van die leeftijd nog wat doen  op een elektrische fiets of nog jeu de boules spelen, zijn de Meiers nog actief op drie onderdelen.  Al heel vroeg raakten ze besmet met het triatlon virus. Jan en Henk Jan weten het nog goed. ,, Het was 1984 en bij Stoetenslagh was er een triatlon.  Zwemmen daar was een feest. We deden de Stoetenslag, omdat het water zo ondiep was, liepen we door het water en deden we net of we zwommen. Het stond allemaal nog in de kinderschoenen. Weet nog dat we in De Wijk meededen en we moesten stoppen omdat er koeien over moesten steken. Kwam je helemaal onder de modder aan de finish. Ben tot 1993 door gegaan, omdat ik studeerde aan de PABO, dat was niet meer te combineren." Henk Jan ging langer door. ,, Alleen van 2000 tot 2004 had ik een enkelblessure en stond ik een tijdje aan de kant. Maar het bleef kriebelen dus pakte ik de draad snel weer op."

Almere

Een triatleet wil natuurlijk meedoen aan Almere, de bekendste triatlon van Nederland. Met bekende winnaars als Gregor Stam, Axel Koenders en Ben van Zelst. Jan deed drie keer mee in Almere. ,, De eerste keer was gelijk in 1986. Het fietsparcours was toen nog heen en terug naar Dronten. Van de wind af ging wel, maar terug met windkracht vijf tegen was heel zwaar. Ik ben aan de finish gekomen maar het viel niet mee. Later was ik beter getraind en in 1990 heb ik mijn beste prestatie neergezet. Ik zat toen bij de eerste 50 Nederlanders (in die tijd deden meer dan 1000 mensen mee), in 10.24." Henk Jan deed Almere in 1992, hij scoorde toen 11.27. ,, Dat was die beruchte wedstrijd waar we vier uur moesten wachten omdat het zo mistig was. De organisatie durfde het niet aan. Wel was het bijzonder dat we in het donker aan de finish kwamen." Een andere triatleet uit Hardenberg, Klaas Grootonk (64) wil volgend jaar de draad ook weer oppakken op triatlon gebied. Klaas is dit jaar geholpen aan zijn hart en is alweer druk aan het fietsen, lopen en zwemmen. Als je in Hardenberg zomers in de Vecht kijkt, moet je niet vreemd opkijken dat Klaas in het water ligt. Klaas scoorde in 1993 in Roth (Duitsland) een geweldige tijd op de hele triatlon (3,8, 180, 42,2 km) 9.14. Klaas heeft zelfs mee gedaan aan de bekendste triatlon van de wereld in Hawai.

Kriebelen

Omdat het toch bleef kriebelen pakte Jan in 2017 de draad weer op. ,, Ik was natuurlijk veel te zwaar, maar als je ergens start wil je ook finishen. Nu train ik weer regelmatig, dat wil zeggen , ik loop twee keer per week, ik zwem twee keer per week en fiets twee keer per week. Ik voel me ook fit en dat is een drijfveer om er mee door te gaan. Daarnaast geef ik ook nog zwemles aan wat triatleten. Zwemmen is ook mijn basis, dat gaat me ook makkelijk af. En zo lang ik in mijn klasse (60-65 jaar) nog goed mee kan komen vind ik het prima.  In Nederland zijn er niet zoveel oudjes die dat nog doen, maar in Duitsland is dat nog wel het geval. In Sassenburg deden er 26 man mee in die klasse. Ik won die wedstrijd en werd overall nog 38ste van de 400. In Duitsland is zo'n prijsuitreiking ook een heel spektakel." Henk Jan zwemt weinig, maar moet het van het lopen hebben. Henk Jan werd nog 2de bij het NK Run Bike Run in Oss en zit net als Jan regelmatig bij de eersten in die klasse. Ook bij de hardloopwedstrijden in de regio is Henk Jan nog regelmatig voorin te vinden in zijn leeftijdsklasse.

Corona

In de tijd van corona leerde Jan een andere manier van trainen kennen. ,, Wat kun je doen wanneer er geen wedstrijden zijn. Zo ontdekte ik dat op Strava (een fietsapp) leuke manieren zijn om beter te fietsen. Je kunt dan fietsen op segmenten, dat wil zeggen een bepaalde afstand geeft een tijd aan. Dat kun je dus ook zien van anderen, dus kijk je of je die kunt verbeteren. Zo was er bij Itterbeck een segment van 20 km waar het gemiddelde 35 km per uur was. Dus ik die verbeteren, dat lukte maar een paar dagen reed Bart Veurink weer een stuk harder. Maar ik ben er wel beter van gaan fietsen. Het is een andere beleving."  Beiden beleven nog heel veel plezier aan deze sport. ,, Je blijf fit en dat is ook belangrijk en we vinden het nog steeds leuk."

  • Bron: Bart Nijstad