Foto: Scholieren wandelen met een gids door het centrum van Ommen op zoek naar historische plekken.

OMMEN - Bij het Historisch Museum in Ommen zijn de educatieve projecten voor scholieren weer gestart. Als eerste was groep 5 van de basisschool Sint Bernardus aan de beurt. Zij gingen donderdagmiddag met een stadsgids op stap door de Ommer binnenstad. Daarbij werden de leerlingen gewezen op historische plekken, die naderhand met een diapresentatie in het museum werden toegelicht. Als stadsgidsen kwamen in actie Ferdinand Kampman, Alfons van Kesteren, Gert Twilhaar en Harry Woertink.

Cultuur

Volgens Harold Dokter, beheerder van het Historisch museum gaat het om een jaarlijks cultureel project voor basisscholen en die voor speciaal onderwijs. Zij hebben zich aangemeld via “Kreativitijd” van cultuurcoördinator Petra Stokvisch, die verantwoordelijk is voor het culturele aanbod op de basisscholen in Ommen.

Knipoog naar het verleden

Het Historisch museum heeft een viertal projecten op de plank liggen met een knipoog naar het verleden: “Ommen ontdekken van vroeger tot nu”, “Cultureel erfgoed in Ommen”, “Op stap met Gait en Gerdiene in 1910”, en “De Tweede Wereldoorlog dicht bij huis”.

Leren van het verleden

“De belangstelling van de scholen is enorm”, zegt Dokter. “Voor 2023/2024 komen we 35 keer in actie voor een project waarop ingeschreven is. Alle scholen doen mee. Hiermee ontdekken ze de historie van Ommen. Met de lokale geschiedenis worden de scholieren bewuster gemaakt van hun omgeving. We merken dat met dit soort projecten de interesse in de geschiedenis toeneemt, leren van het verleden”, aldus de museumbeheerder.

  • Bron: Tekst en Foto: Harry Woertink