Met Alwin te Rietstap op de fietse

OVERIJSSEL - Riet Lassche van de ChristenUnie uit Dalfsen is te laat met de telefoon, want Alwin te Rietstap en twee andere fietsers, een man gekleed in het blauw van de partij en iemand in een strak oranje shirt komen de blauwe bogen brug al over fietsen. Na Ommen gaat de fiets van de man in het oranje shirt achterin het busje, want de man heeft het steenkoud. Riet Lassche heeft geen tijd om een foto te maken, want de heren liggen voor op het strakke schema. Daarom mogen de heren na een kort gesprekje nog een keer de brug over fietsen om ze op foto te zetten. Vanmorgen heel vroeg, terwijl de meeste mensen nog op een oor lagen was de sportieve Alwin te Rietstap al uit Staphorst vertrokken. Nu in Dalfsen zitten er 40 km op en zal er nog 80 km afgelegd worden.

Grotere groep

Onderweg sluiten steeds meer leden aan. De blauwe trein wordt steeds langer. Alwin te Rietstap en zijn andere twee fietsers hebben allemaal een racefiets onder het gat. Onderweg komen er steeds meer soorten bij. De ChristenUnie Ommen is goed vertegenwoordigd door Marleen Hemstede, Gerard Marsman en Reinier Visser. Bij de Hema in Ommen komt ook Jan Westert nog even een praatje maken en wordt de groep op koffie getrakteerd. Onderweg hangen diverse camera ploegen half uit de auto's om beelden van deze happening te maken. Het is natuurlijk wel bijzonder dat een aankomend Kamerlid (te Rietstap staat 4de op de lijst) op deze manier rond gaat om de problemen die ze hier tegen te komen aan te horen, en dat later aan te bieden aan Mirjam Bikker in de Voorveghter in Hardenberg.

Gezondheid

Alwin te Rietstap is niet bang om in Den Haag aan het werk te gaan. ,, We zijn een kleine fractie en ik heb daar wel een goed gevoel bij. Ik ben daar niet zo bang voor." Alwin ziet dat er wel werk aan de winkel is ,, Gezondheid vind ik wel een belangrijk item, want uit onderzoek is wel gebleken dat we te weinig bewegen. Zelfs ben ik behoorlijk sportief en doe best veel dingen op de fiets. Zie ook heel veel jeugd op de elektrische fiets, ben ik ook niet kapot van. En het kost erg veel, want voorkomen is beter dan genezen." Ook de problemen bij drank en drugs komen voorbij. ,, We zijn niet zo van het maar open gooien. Er komt zoveel ellende van en het kost zo veel. Zo komt het nooit van de straat. Het is echt wel een groot probleem.  Het moet toch niet zo zijn, dat je niet zonder een pilletje kunt feestvieren."

Harder trappen

Na de koffie bij de Hema en omdat er nog wat beelden en gesprekken werden gemaakt, liep het schema uit en Alwin te Rietstap houdt niet van te laat. ,, Kom op, we doen er een tandje bij , want we liggen achter op het schema." Niet veel later vloog de blauwe trein de Vechtbrug over op naar Nijverdal. Respect voor deze sportieve wethouder uit Hardenberg en straks het nieuwe Kamerlid. Zie het Frans Timmermans en Caroline van de Plas nog niet doen.

Zie ook: https://rtvvechtdal.nl/?view=article&id=6361:alwin-te-rietstap-jongen-van-de-regio-een-portret&catid=18
voor een videoportret over Alwin met o.a. beelden van deze fietstocht.

  • Bron: Bart Nijstad