Voedselbank broodnodig!!!

HARDENBERG/OMMEN - In Nederland leven 1,2 miljoen mensen onder de armoede grens en wekelijks krijgen 120.000 mensen voedsel van de voedingsbank. In Ommen en Hardenberg zijn er op dit moment ongeveer 600 monden,  die er gevuld worden. Bestuurslid Roos ter Beek denkt dat aantal nog wel weer zal gaan stijgen. ,, We hadden op ons hoogtepunt 820 mondjes, maar nu de toeristische klusjes afgelopen zijn en ook het loonwerk, zal het wel weer omhoog gaan. In Ommen is het aantal gezinnen wat minder, 100 mensen , dat wil zeggen een 30 tot 40 gezinnen. In Hardenberg dus zo'n 500 mensen, dus 150 gezinnen."

Jong Hardenberg

Loes Waninge en Lonneke Valkman van de gemeente Hardenberg werden vorig jaar zo enthousiast over de voedselbank, dat ze op het gemeentehuis voedsel inzamelen in dozen.  Daar werd gretig van gebruik gemaakt, zodanig dat ze het een vervolg willen geven. Daarom waren ze donderdagmiddag 15 november met een tiental collega's aanwezig bij de voedselbank aan de Nijverheidstraat. ,, We wilden wel eens zien, wat er allemaal achter de coulissen gebeurt." Bij Roos ter Beek zijn aan het goede adres, want Roos straalt zoveel enthousiasme uit. ,, Ik ben acht of negen jaar geleden erin gerold. In Ommen was Gerrit Reinders, mijn voorganger overleden, dus ik wilde wel wat doen. Ik deed al een aantal jaar de kerst pakketten inzameling in Ommen. Dus toen in gevraagd werd, zei ik gelijk ja.  Daarnaast was onze garage groot genoeg, dus het stond dus snel vol met dozen.  Ik werk tussen de 5 en 15 uur per week als vrijwilliger en doe het met heel veel passie. De ene week wat meer dan de ander, want ik moet ook veel rondleidingen geven en PR. werk doen, en contacten leggen met onder meer gemeentes."

Schaamte

Roos denkt dat er nog een hele wereld te winnen is. ,, Niet iedereen belt of mailt de voedselbank. Sommige hebben toch een bepaalde angst. Je kunt er zomaar mee te maken krijgen. Scheiding, twee huizen met een zware hypotheek, je baan ineens kwijt noem allemaal maar op. Je kunt er soms gewoon niks aan doen. Als je aanmeldt bij de voedselbank, dan komt er een screener bij je thuis (we hebben er vijf). Die kijkt dan of je in aanmerking komt. Als dat het geval is dan krijg je een pasje met een nummer en kun je een pakket ophalen. Ik moet zeggen we hebben genoeg hier en het pakket is zeker goed voor acht dagen. Het scheelt echt 80/90 % van je boodschappen.  Veertig procent van de monden zijn onder achttien jaar. Heel veel mensen weten niet eens wat ze allemaal kunnen krijgen. Denk aan gratis sport voor de kinderen, en zelfs sportkleding. Wat een vergeten groep zijn de vrouwen van 60 jaar en ouder. De man is overleden en zij kan geen baan meer vinden.  Moeten ze wachten tot ze pensioen krijgen en die melden zich ook niet snel. Soms is het echt sappelen tot ze aow krijgen.Die drempel, als mensen er eenmaal overheen zijn en zien wat het scheelt om contact te maken met anderen in dezelfde situatie, zien ze dat ze niet alleen zijn, dan is die drempel helemaal weg."

Gulle gevers

Roos is ook blij met de vele gulle gevers. ,, Sommige dingen krijgen we minder, omdat de supermarkten zelfs ook acties doen. Vooral verse producten krijgen we minder. We zijn wel aangesloten bij de landelijke voedselbank (Rotterdam). Die hebben acht DC's waaronder Meppel, waar wij de spullen halen. We krijgen ook veel en daar zijn we heel blij mee. Zoals een eierboer in Zuidwolde, die de goede eieren aan ons geeft. Die eieren wel goed maar niet geschikt voor supermarkten. Van een koekjes fabriek uit Dalfsen krijgen we soms wel acht pallets met koeken. Verkeerd gestickerd of gewicht is niet goed, maar prima koeken. . Bij Jumbo in Raalte mogen we veel ophalen. We zijn dus erg blij met alle gulle gevers, zoals ook scholen, kerken en nog veel meer. Campingwinkels sloten de deuren en lieten de voorraden ophalen. Hier in Hardenberg wordt alles ingepakt en we rijden uit naar Ommen en Dedemsvaart. Daarnaast ruilen we ook met andere voedselbanken, zoals Almelo. Zij krijgen koeken, want acht pallets is wel veel en wij krijgen dan weer vlees van hun. We werken hier met 65 vrijwilligers en de sfeer is echt geweldig."

  • Bron: Bart Nijstad