De vogels worden gekeurd

Ruim vierhonderd vogeltjes worden gekeurd door keurmeesters van Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers bij het clubhuis van de Tuinfluiter in Ommen. Het is het voorafje van de jaarlijkse vogelshow die bij de vereniging plaatsvindt. ''Dit is voor ons carnaval.''

De vogelsport staat volgens bestuurslid Harry Muskee behoorlijk onder druk: ''Omdat mensen minder ruimte hebben om een mooi vogelverblijf neer te zetten.'' Toch hebben 20 van de 70 leden vogeltjes meegenomen naar de keuring. Het grootste gedeelte bestaat uit kanaries, maar ook zijn er duiven en tropische vogels.

Het keuren van de vogels verloopt als een geoliede machine. Beneden worden de vogeltjes bekeken en beoordeeld, terwijl boven alle gegevens in een computer worden gezet. De winnaar ontvangt een bescheiden geldbedrag en de eer.

Vogelgriep

De grondvogels zijn niet aanwezig tijdens de vogelshow en de keuring. Dit alles heeft te maken met de vogelgriep. ''Door de vogelgriep mogen deze vogels niet vervoerd worden'', aldus Muskee.

Dierenwelzijn

Goede verzorging is volgens de Ommenaar essentieel. ''Niet goed verzorgde vogeltjes vallen zo door de mand, maar dat komt eigenlijk nooit voor'', zegt Muskee. De vereniging vindt het welzijn van de dieren erg belangrijk: ''De regels zijn behoorlijk aangescherpt en daar houden we ons aan. Dat is prima te doen voor ons. We willen laten zien dat we het goed doen.''

De vogelvereniging heeft daarnaast een werkgroep die bezig is met het maken van voedertafels, nestkastjes en egelkastjes voor in de tuin.

De vogeltentoonstelling is zien in het clubgebouw van de Tuinfluiter vanaf woensdagavond 15 november tot en met vrijdag 17 november. De entree is gratis.

  • Bron: Redactie RTV Vechtdal