Hoe vrijwillig is vrijwilligerswerk

REGIO - De meeste bedrijven zitten te springen om personeel. Is onze economie soms een beetje door geslagen? Je vraagt het je soms af, want in de meeste blokkendozen werken alleen maar arbeidsmigranten, die vaak slecht betaald worden,en geen goede huisvesting hebben. Je hoort verhalen dat ze soms met heel veel mensen in een vakantiewoning zitten en ook nog veel huur moeten afdragen.  Moeten ze niet een keer tevreden zijn met wat ze hebben en niet altijd maar denken, hoe groter hoe beter. Daarnaast vragen veel organisaties om vrijwilligers. Bij de brandweer kwamen vorige week meer dan honderd sollicitaties binnen om vrijwilliger te worden bij de brandweer. Vrijwilliger dat is toch werken voor noppes. Wie heeft daar nu eigenlijk zin in. Bij de brandweer kun je trouwens nog wel een leuk centje bij verdienen. Voor het oefenen krijg je plm 15 euro bruto en voor een uitruk bijna 29 euro. Per maand kan dat toch oplopen naar tussen de 250 - 450 euro bruto per maand. Dat krijg je bij veel andere organisaties niet. Vergeleken bij de vaste baan bij de brandweer is het natuurlijk niks.

Wat is een vrijwilliger

Het werk is in het algemeen belang of in een bepaald maatschappelijk belang, het werk heeft geen winstoogmerk, en het werk kost de arbeidsmarkt geen banen en komt niet in de plaats van een betaalde baan. Je kunt je afvragen of dat allemaal klopt. Voor iemand die in de voetbal kantine werkt, kun je nagaan dat het geld wat in het laatje komt naar de club gaat. Dat noemen ze clubliefde. De trainer van het vlaggenschip krijgt betaald, maar al die andere trainers die vaak twee avonden in de blubber staan, moeten het doen met een flesje wijn aan het eind van het jaar en een bedankje. Als je zoon of dochter in het elftal speelt, heb je het er graag voor over. Al is voor veel clubs steeds lastiger om mensen te vinden voor klusjes bij de club.

Waarom vrijwilligerswerk

Waarom niet gewoon mensen betalen voor het werk dat ze doen. Meestal is daar gewoon geen geld voor. Maar is vrijwilligerswerk wel echt vrijwillig.Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend'. Het kiezen voor vrijwilligerswerk brengt verplichtingen met zich mee, zowel voor de vrijwilliger zelf als voor de organisatie. Kijkend naar diverse organisaties, zoals de kringloop winkels, bibliotheek en de lokale omroep. Allemaal werken ze met vrijwilligers, maar de organisatie verwacht wel wat van de mensen. De ene werkt op dinsdag en donderdag, de ander op andere dagen. Het moet allemaal wel kunnen. Sommige organisaties doen niet moeilijk als iemand niet kan, maar er zijn er ook die verwachten dat je dag en nacht klaar staat. Het kost soms best veel tijd en je moet altijd maar zin hebben. Veel vrijwilligers zijn vaak mensen die na hun pensioen niet achter de geraniums willen gaan zitten. Vaak zijn het makkelijke klussen, maar er zijn ook organisaties die toch wel bepaalde mensen zoeken en die zijn niet altijd makkelijk te vinden. Voor veel mensen is vrijheid een belangrijk iets, gaan en staan kunnen wanneer je wilt.

  • Bron: Bart Nijstad