Gaat de stuw in Junne weer open?

JUNNE - Gaat de weg over de stuw in Junne weer open voor zwaar verkeer? Onderzoek heeft uitgewezen dat de toestand minder slecht is als in eerste instantie werd aangenomen. Dit liet wethouder Bart Jaspers Faijer donderdag weten aan de gemeenteraad van Ommen, waar hij het resultaat van de inspectie deelde. Op dit moment beraden de gemeente en het waterschap zich over de te voeren vervolgstappen.

Zwaar verkeer

De stuw is al enkele jaren gesloten voor zwaar verkeer omdat eerder werd vastgesteld dat stuw en brug over de Vecht in Junne alleen nog verkeer met een maximaal gewicht van 3 ton (3.000 kilo) kan verdragen. Dat betekende dat alleen auto’s, fietsers en voetgangers de brug mogen passeren. Door het zware verkeer dat jarenlang over de brug heeft gereden werd in eerste instantie geconstateerd dat het metselwerk van de pijlers beschadigd geraakt zou zijn. Ook de houten fundatie van de stuw onder water was mogelijk plaatselijk beschadigd.

Nieuwe brug over de Vecht

Om een goed beeld te vormen van hoe de stuw erbij ligt is onlangs een grondig onderzoek ingesteld door onder andere gespecialiseerde duikers. Op basis van de inspectieresultaten blijkt de toestand van de stuw dus enorm mee te vallen.

Zoals algemeen bekend had de gemeente plannen om een nieuwe brug ten oosten van de huidige brug aan te leggen. Dat laatste tegen de zin van met name omwonenden die druk sluipverkeer in hun buurtschap verwachten.

Volgens de wethouder is de opdracht aan de aannemer die de klus zou klaren ingetrokken.

 

  • Bron: Harry Woertink