Koor duikt in de muziek van ABBA
Foto: Kiekjeskliek

LEMELERVELD - De nummers Dancing Queen en Super Trouper galmen door de Heilig Hartkerk in Lemelerveld. Een gelegenheidskoor is bezig om de puntjes op de i te zetten voor een avond vol ABBA-klassiekers. Want volgens de organisatie is muziek belangrijker dan ooit: "Het fleurt de mensen op."

Een swingende avond bomvol nummers van ABBA stond al lang hoog op het verlanglijstje van dirigent Mieke Bruins Den Ouden: "Nu gaat het echt gebeuren, dat is spannend." Ze is al ruim een jaar bezig met de voorbereidingen. De liedjes zijn volgens haar niet makkelijk om te ontleden: "Het moest allemaal uitgeschreven worden voor alle koorleden." Ruim tachtig mensen zijn dat. Ze komen uit de wijde omtrek, van Laag Zuthem tot aan Dedemsvaart. Naast het zingen van de liedjes worden er tijdens het optreden verhalen verteld die passen bij de muziek.

Verbinding

In 2010 vond het eerste optreden van het gelegenheidskoor plaats met liedjes van Jesus Christ Superstar. Het idee voor een projectkoor kwam vanuit de gezamenlijke Raad van Kerken Lemele-Lemelerveld, met als doel om herkenbare muziek te gebruiken voor verbinding en saamhorigheid. ''Want samen zingen is goed voor je'', zegt Nolly Holterman van de organisatie. Iedereen is volgens de organisatie welkom, los van elke religie of achtergrond je ook hebt. Zo onstond als het ware een gelegenheidskoor met heel veel verschillende mensen. Eerder werd er ook werk gezongen van U2 en The Beatles.

Dwarsdoorsnede

Er was genoeg te kiezen qua repertoire. Naast de vele ABBA-meezingers, zijn er ook een aantal liedjes gekozen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Zo is 'Don’t Shut Me Down' een lied van het in 2021 verschenen comebackalbum Voyage. Dat het viertal na een lange tijd weer muziek ging maken, was inspirerend voor Holterman: "Heel bijzonder hoe je na veertig jaar de draad weer oppakt. Muziek verbindt en verbroederd."

Aankomend weekend wordt de voorstelling drie keer uitgevoerd, zodat iedereen uit het dorp en omgeving kan komen kijken. Een spannend moment is het voor dirigent: ''Ik had een droom, 'I Have a Dream' en die wordt werkelijkheid''