Foto's: Paul Scholten

NIEUWLEUSEN - Max Timmerman stopt, na ruim 5 jaar, met zijn werkzaamheden als promotor Cultuur & Kunst en tentoonstellingen, voor het Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

“Dit is het moment om afscheid te nemen van Het Kulturhus. Het is mooi geweest” zegt Max Timmerman. In de afgelopen 5 jaar heb ik schitterende tentoonstellingen kunnen realiseren in samenwerking met Stefan Keijzer, inmiddels ook ex-manager van De Spil. Die samenwerking en waardering voor mijn werk valt nu weg en die was cruciaal voor mijn tentoonstellingsbeleid voor het Kulturhus.

Timmerman was vanaf 2018 adviseur Cultuur en Kunst en tentoonstellingsbeleid en maakte meerdere grote en beeldbepalende tentoonstellingen voor De Spil en gaf hiermee verschillende doelgroepen een podium en “een gezicht” in het gebouw. Hij maakte kunstuitingen en de makers hiervan zichtbaar door veel verschillende tentoonstellingen e.d. te organiseren voor een breed publiek. 

In Nieuwleusen en in de Gemeente Dalfsen barst het van de creatieve en kunstzinnige makers die allen een podium nodig hadden en hebben gekregen in de tentoonstellingen in het Kultushus. Iets waar Nieuwleusen en de Gemeente Dalfsen beslist trots op mag zijn.  Speciaal voor hen maakte Max de tentoonstellingen “Artistieke talenten” 1 in 2018, en 2 in 2019 en 3 in 2022.

Ook voor de doelgroep Artistieke talenten met een Verstandelijke en/of psychische beperking, die Max na aan het hart liggen, maakte hij verschillende, kleurrijke tentoonstellingen onder de noemer   ‘L Art Brut 1  “Kunst van mensen met verstandelijke en psychische beperkingen” in 2019, samen met de Poëziebundel ‘L Art Brut in 2019 en daaropvolgend de grote tentoonstelling in 2022,  “Kunst vanuit het Hart”  ‘L HArt Brut 2.                                                                                                                                                                                   

Daarnaast realiseerde Timmerman de miniaturen en speelgoed beurs in 2019 en er waren vanaf 2020 de jaarlijkse kunstpunten in De Spil  rond “Kunst om Dalfsen”  en de tentoonstelling:  “Hedendaagse kunst van Professionele Kunstenaars” uit de Gemeente Dalfsen in 2019.  Twee grote foto tentoonstellingen “Fotografie in de KUNST in de Fotografie” 1 in 2019 en 2 in 2023.                               

In 2020 – 2021 was er de grote tentoonstelling  “Oorlog en Vrijheid” te zien in het kader van 75 jaar vrijheidsviering in Nederland, met vertoning van de indringende documentaire “Hijman waar ben je” van documentairemaker Siert van den Berg. Over Hijman Gans die ondergedoken zat in de Gemeente Dalfsen. 

Max Timmerman sluit zijn tentoonstellingsoeuvre in De Spil af met de grote tentoonstelling: “Het Dier in de Kunsten” die te zien is van november 2023 t/m april 2024.                                                                          

De nieuwe manager voor De Spil zal dus op zoek moeten naar enthousiaste mensen die het tentoonstellingsbeleid in de toekomst vorm gaan geven.                                                                                                                    

Max Timmerman wenst de nieuwe manager van De Spil heel veel sterkte met het realiseren van een mooi cultuur en kunstbeleid voor Nieuwleusen en de Gemeente Dalfsen. 

  • Bron: Paul Scholten