Samen eten tijdens start Buddy Project Hardenberg
Samen eten tijdens start Buddy Project Hardenberg © RTV Vechtdal

De Petrakerk in Hardenberg is aardig gevuld met buddy’s en asielzoekers. De tafels staan vol met Nederlandse gerechten. Het is de aftrap van het twaalfde Buddy Project Hardenberg. Deze avond worden asielzoekers gekoppeld aan een buddy, om daarna samen Hollandse pot te eten. Volgens Ayold Buit, medeorganisator, altijd een spannend moment: “Het is een soort blind date, deelnemers hebben geen idee aan wie ze gekoppeld worden.”

In totaal doen er vijftien buddykoppels mee, dat is volgens de medeorganisator wel eens anders geweest. “De deelname is volledig vrijwillig en hiervoor vrijwilligers krijgen is echt een hele opgave. We hebben nu zo’n zestig vrijwilligers, terwijl we ook wel het dubbele hebben gehad”, vertelt Ayold.

De terugloop heeft volgens hem te maken met corona, maar ook door negatieve berichtgeving over het azc in Hardenberg. “Dat gaat maar over een klein gedeelte van de mensen op het azc. Ieder mens wil gehoord worden, gezien worden en erkend worden als mens. Een luisterend oor bieden, zorgt voor heel veel verandering.”

Dalende lijn

Trekken aan een dood paard, dat gaat niet gebeuren volgens de medeorganisator, “Als er geen vrijwilligers meer zijn, dan stoppen wij.” Stoppen zou volgens Ayold wel ontzettend zonde zijn omdat het een mooi project is voor de integratie van de asielzoekers. “Mensen doen leuke dingen samen zoals koffie drinken of een activiteit. Plus, veel mensen kunnen hulp gebruiken, want hoe maak je nou contact in een nieuw land?”

Amjed, één van de bewoners van het asielzoekerscentrum in Hardenberg, merkt de voordelen van het Buddy Project. “Ik ben nieuw hier, ik vind het leuk om vrienden te maken.” Daarnaast benadrukt Amjed dat het hem helpt met integreren en om de taal te leren.

De opvang van asielzoekers in het azc Hardenberg is begin 2021 eenmalig verlengd. Tot maart 2026 mag het azc in Hardenberg blijven. Met die kennis is Ayold heel duidelijk over de toekomst, “Als we genoeg vrijwilligers kunnen krijgen, dan doen we dit totdat het azc weggaat. Dat is dus tot maart 2026.”

  • Bron: redactie RTV Vechtdal