Foto's: Paul Scholten Fotografie Dalfsen

NIEUWLEUSEN - Vrijdag opende burgemeester Erica van Lente onder enorme publieke belangstelling de veelzijdige tentoonstelling “Het Dier in de Kunsten” in het Kulturhus De Spil. 

Giraf

Erica vertelde het publiek dat zij als jong meisje, tijdens een bezoek aan het Noorderdierenpark verliefd werd op de Giraf, met zijn indrukwekkende lange nek, mooie ogen en vooral op die wimpers. Sindsdien is de giraf officieel haar lievelingsdier.

Het viel haar op dat er zoveel families, grootouders en ouders met hun kinderen, aanwezig waren bij de opening en dat ook de bibliotheek een grote tafel had ingericht met dierenboeken. Zij benadrukte nogmaals hoe belangrijk en verbindend deze tentoonstellingen zijn voor de gemeenschap. Ook bedankte zij Max Timmerman voor zijn tomeloze inzet om kunst op de kaart te zetten in Nieuwleusen.

In zijn inleiding gaf Timmerman aan dat er normaal gesproken een catalogus bij deze tentoonstelling gepresenteerd zou worden. Echter dat het bestuur van De Spil, in al haar bezuinigingsdrift, op het laatste moment besloten had hier geen geld meer aan uit te geven. Überhaupt niet meer aan tentoonstellingen en dergelijke. Om de reden dat alle presentaties e.d. budgetneutraal moeten plaatsvinden.  Heel erg jammer, memoreerde Timmerman, omdat zo de Kunsttentoonstellingen en dus Cultuur weer de dupe worden van het geld.  En dat nog wel voor een Kulturhus.

Een catalogus is namelijk de ZIEL van de tentoonstelling en wanneer de tentoonstelling stopt, is er altijd nog het naslagwerk in de vorm van een catalogus. Een belangrijke bron van informatie, die ook recht doet aan alle exposanten.  En de reeks van catalogi vormen dan weer het visuele kunstbeleid van het Kulturhus, aldus Max. Hij had daarom, samen met de exposanten, als alternatief een kleurrijke  flyer voor deze tentoonstelling gemaakt met daarin enige informatie en alle namen van de exposanten met hun adressen.

Tijdens de opening mocht Erica van Lente een grafisch werk over de Giraf onthullen, die haar vervolgens werd geschonken door Max Timmerman, organisator van de tentoonstellingen, voor haar oprechte betrokkenheid bij Kunst en Cultuur en al haar openingen van de vele tentoonstellingen in de Spil gedurende de afgelopen vijf jaar.

De tentoonstelling is in Kulturhus De Spil, Koningin Julianalaan 10 in Nieuwleusen te zien tot en met 30 april 2024.

Info: http://www.despilnieuwleusen.nl

  • Bron: Paul Scholten