Mijn oma was een njai

HARDENBERG -  Op zondag 5 november vertelt Nico van Asdonck over het verleden van zijn familie. Zijn oma bijvoorbeeld, was een njai, hetgeen onwettige vrouw betekent. De middag begint om 13.00 uur en eindigt uiterlijk om 16.00 uur.

De ouders van Nico zijn geboren in Nederlands-Indië op het eiland Java. Tijdens de jaarlijkse familiereünie (kumpulan) zongen ze samen Indische, Nederlandstalige, Engelse en Indonesische liedjes. Een aantal jaren heeft Nico Indische kookworkshops gegeven en tijdens die sessies werden hem veel vragen gesteld over Nederlands-Indie. Doordat hij die niet altijd adequaat kon beantwoorden, begon Nico met het verzamelen van informatie in musea, uit boeken op websites en bij familie en vrienden van zijn ouders. Uiteindelijk is dit verwerkt tot deze voorstelling, die natuurlijk niet compleet is zonder live muziek en enkele Indische hapjes.

Voor zijn eerste reis in 1989 naar Indonesië opende hij de oude reiskoffer van zijn vader die jaren op zolder had gestaan. Door de documenten op chronologische volgorde te plaatsen, opende zich het levensverhaal van voornamelijk zijn vader. Dit begint met diens geboorte in 1891 in Rangkasbitoeng op het eiland Java. De moeder van Nico is geboren in een kleine desa, Soembergesing in 1926. Na een mooi, koloniaal leven veranderde dit met de komst van de Japanners en daarna de onafhankelijkheidsstrijd. Uiteindelijk vertrokken ze naar Nederland, waar Nico in Oudewater werd geboren.

Samen met het Combo Tjampoer neemt hij het publiek mee in de verhalen. Mooie en minder leuke herinneringen worden gedeeld. De voorstelling is geschikt voor mensen, die een nauwe band hebben met Nederlands-Indië, maar ook voor jongeren die willen weten wat hun ouders, opa’s en oma’s hebben mee moeten maken. De voorstelling kan ook verhelderend zijn voor een ieder die meer wil weten over deze complexe periode. Het huidige Indonesië wordt niet overgeslagen. De verhalen worden aangevuld met liedjes zoals Terang bulan (Pantja warna) , Distant drums (Jim Reeves) , Soerabaja (Anneke Grönloh, Rumah saya (Doe maar), Achter glas (Boudewijn de Groot) en Virus (Slank).

Het Combo Tjampoer bestaat dit keer uit: Tony Simon, Micky en Nico van Asdonck.

Wanneer: zondag 5 november a.s.

Aanvang: 13.00 uur

Adres: natuuractiviteitencentrum De Koppel, Vechtstraat 8 te Hardenberg. Opgave: verplicht via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Na inschrijving ontvangt u het programmaboekje met liedteksten.

  • Bron: De Koppel